Mobiliteit 27 mei 2019

Vuilniswagens op waterstof voor gemeente Helmond

Afvalspecialist Suez gaat twee vuilniswagens op waterstof inzetten bij een aantal gemeenten in en rond Helmond. Het initiatief is onderdeel van het Europese project ‘REVIVE’, waarbij er 15 afvaltrucks rijden in 8 steden in Nederland, België, Italië en Zwitserland. Groningen, Breda en Amsterdam gingen Helmond al voor.

Richard Bierhuizen, Fleetmanager van SUEZ: “Dit Europese project is bedoeld om grootschalige ervaring op te doen met het rijden op waterstof. Ook is het een demonstratieproject om te laten zien welke mogelijkheden er al zijn. Een wagen die rijdt op waterstof heeft dezelfde mogelijkheden en actieradius als een dieselvoertuig. Het grote voordeel is natuurlijk dat de wagens schoon zijn; de enige uitstoot is waterdamp. Bovendien zijn ze stil, ideaal voor stedelijk gebied.”

Hij vervolgt: “Duurzaamheid staat voorop bij al onze activiteiten, van inzamelen tot verwerken van afval. Inzamelen zonder uitstoot is hierbij een logische stap. Door samen te werken met partners in projecten als dit, werken we met elkaar aan een betere wereld. Wij hebben dan ook alle vertrouwen in een succesvolle pilot.”

E-Trucks Europe

Het Nederlandse bedrijf E-Trucks Europe heeft de vuilniswagens voor de deelnemende Nederlandse gemeenten uitgerust met waterstofaandrijving. Naar verwachting gaan de twee waterstoftrucks in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Someren en Heeze-Leende eind dit jaar de weg op. De trucks kunnen tanken bij het waterstoftankstation op de Automotive Campus in Helmond. Het Europese project is een pilot en loopt tot eind 2021.

Delen: