Duurzaamheid 05 mei 2021

Vuilniswagens op waterstof in regio Helmond

Het afvalinzamelingsbedrijf Blink uit de Brabant rijdt vanaf begin mei met twee nieuwe elektrische vuilniswagens op waterstof.

De vuilniswagens op waterstof worden ingezet in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Someren en Heeze-Leende. Begin mei 2021 gaan de wagens de weg op.

Duurzaam afval inzamelen

Deze duurzame manier van afval inzamelen helpt gemeenten hun ambities te verwezenlijken. Tevens helpt het de transportsector om aan de steeds striktere milieueisen te voldoen.

100 procent elektrisch aangedreven

Deze vuilniswagens zijn 100 procent elektrisch aangedreven. De energie komt van een waterstofbrandstofcel. De voertuigen hebben een grote actieradius en zijn snel getankt. De tank kan 15 kg waterstof bevatten. De elektromotor levert een vermogen van 150 kW.

Foto: Blink

Vuilniswagens op waterstof

De inzet van deze vuilniswagens op waterstof zal daarnaast een schat aan informatie opleveren. De opgedane kennis gaat een belangrijke rol spelen bij toekomstige besluitvorming over de wijze van emissieloos afval inzamelen.

Marktintroductie?

Het is de bedoeling dat de pilot de marktintroductie van vuilniswagens op waterstof in een stroomversnelling brengt. Zodat we in de nabije toekomst volledig kunnen inzamelen zonder schadelijke uitstoot.

Proeftuin voor waterstof

“Het werkgebied van Blink kent zowel stedelijk als landelijk gebied. Daarmee is het initiatief een ideale proeftuin om deze waterstofauto’s onder alle denkbare omstandigheden uit te testen”, zegt Mark Vaal, directeur Blink.

Lees hier het volledige bericht.

Delen: