Onderzoek 24 oktober 2018

Vliegtuig op waterstof in 2025

HES Energy Systems in Singapore werkt aan een vliegtuig op waterstof, genaamd Element One. In 2025 wil het bedrijf een prototype luchtwaardig hebben.

Vier passagiers

Het vliegtuig op waterstof Element One biedt plek aan vier inzittenden. Opvallend zijn de flinke vleugels met daaraan in totaal zestien elektrische propellormotoren. De benodigde stroom komt van brandstofcellen. Met waterstof gasvormig in tanks zou een vliegbereik van 500 kilometer mogelijk zijn en met diep gekoelde vloeibare waterstof zelfs 5.000 kilometer.

HES Energy Systems heeft onlangs het plan voor een vliegtuig op waterstof wereldkundig gemaakt. Het bedrijf onderzoekt al twaalf jaar de mogelijkheden van waterstofaandrijving voor de luchtvaart. Er zijn al kleine onbemande toestellen gebouwd. Het bedrijf uit Singapore heeft inmiddels een onderzoekscentrum in Aerospace Vallye in Toulouse, waar onder meer ook Airbus zijn hoofdkantoor heeft.

Regionale vluchten

HES Energy Systems ziet vooral een rol voor waterstofvliegtuigen op kortere, regionale vluchten, zoals tussen steden in Europa. Door de grote vleugels van zonnepanelen te voorzien is onderweg ook extra power te benutten van zonne-energie. De plannen zijn nog pril, de technologie is echter klaar. HES wil nu op grotere schaal doorpakken met de ontwikkeling van een bemand vliegtuig op waterstof.

Delen: