Vliegen met verwisselbare waterstofmotoren

Een vliegtuig op waterstof ontwikkelen is gecompliceerd. Het kan ook anders: alleen motoren met alle componenten voor waterstofaandrijving.
Airbus neemt deze optie mee in het kader van zijn ZEROe-project. Hierin worden tal van technische mogelijkheden bekeken voor emissievrij vliegen in 2025.
Lees ook: Airbus onthult drie designs voor waterstofvliegtuig
Waterstof in motorbehuizing
Wat is de gedachte? Je integreert in de propellermotor alle componenten die voor de waterstofaandrijving nodig zijn. Brandstofcel, H2-tank (met vloeibare waterstof), elektromotor, koelsysteem, elektronica en aanvullende equipment zitten allemaal in de motorbehuizing.

Wat is het voordeel?
Airbus ziet voordelen in deze optie. Je kunt immers zo’n waterstofmotor omwisselen voor een bestaande propellormotor op kerosine en je hoeft de romp van het vliegtuig niet aan te passen.
Voor grotere toestellen
Voor een passagierstoestel met circa 100 zitplaatsen, zoals gevisualiseerd op de foto, zouden er zes van deze waterstofmotoren nodig zijn. Airbus spreekt van een ‘pod’-configuratie, die het ook mogelijk maakt om op de grond motoren snel om te wisselen en te servicen of elders te tanken.
Hoe nieuw is het?
“Zo’n concept met een pod-motor is niet helemaal nieuw in de luchtvaart”, zegt Matthieu Thomas, ZEROe Aircraft Lead Architect bij Airbus. “Met dit verschil dat nu alle componenten in de motorbehuizing zijn opgenomen, zoals de brandstofcel en de waterstoftank.”

Optie sneller realiseerbaar
Op dit moment zijn er experimenten met waterstofvliegtuigen voor maximaal twintig passagiers. De opzet met de verwisselbare motoren is toepasbaar op grotere toestellen voor meer passagiers die bovendien langere afstanden kunnen afleggen voordat de voorraad waterstof moet worden aangevuld.
Speciale propellers
Airbus heeft speciale achtbladige propellers in het vizier, die gemaakt zijn van sterk en licht composiet. Die leveren meer stuwkracht voor de start en het opstijgen en vergroten de efficiëntie bij kruissnelheid op hoogte. Mogelijk zijn dan zelfs niet alle motoren voor de voortstuwing nodig. Die kunnen dan in standby.
Vorm motorbehuizing
Het onderzoek richt zich ook op het passen van een brandstofcel in de behuizing. Bestaande cellen hebben een hoekige vorm. Het vereist volgens Airbus een hele andere benadering voor het maken van de brandstofcel voor deze specifieke toepassing.