Mobiliteit 29 november 2019

Vijftig nieuwe waterstofbussen in Nederland

Er gaan vijftig nieuwe waterstofbussen rijden in Groningen, Drenthe en Zuid-Holland. De drie provincies en Minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven tekende hiervoor een gezamenlijke overeenkomst. De bussen moeten uiterlijk 2021 op de weg zijn.

CO2 vrij in 2030

Vanaf 2025 moet elke nieuwe bus uitstootvrij zijn. Dat is de afspraak die het Rijk met opdrachtgevers in het openbaar vervoer heeft gemaakt. Vanaf 2030 moeten alle bussen in het openbaar vervoer emissievrij rijden. Er rijden op dit moment nog maar 500 uitstootvrije bussen rond in Nederland. Werk aan de winkel dus!

De overheid helpt daarom de provincies bij het aanschaffen van schone waterstofbussen. Uiterlijk 2021 komen er vijftig nieuwe waterstofbussen bij in Nederland.

“Heel goed nieuws dat er straks vijftig bijkomen. Waterstof heeft echt de toekomst als het gaat om zware vervoersmiddelen als bussen en vrachtwagens. Ze hebben een grote actieradius, zonder het klimaat en de luchtkwaliteit te belasten. Nu zijn er nog weinig tankstations voor waterstof, maar dat is natuurlijk een kip-ei verhaal. Deze 50 bussen gaan straks allemaal tanken. Dat kan net het zetje in de rug zijn dat rijden op waterstof nodig heeft” aldus Stientje van Veldhoven.

Noordelijke provincies

De eerste twintig bussen zijn al besteld en gaan volgend jaar rijden in de provincies Groningen en Drenthe. Daarnaast komt er ook een waterstoftankstation in Groningen.

Gedeputeerde Fleur Gräper (provincie Groningen): “Met het ondertekenen van deze afspraak geven we concreet invulling aan onze gezamenlijke ambitie om voorop te lopen bij de transitie van fossiele energie naar schone en hernieuwbare energie, in dit geval in de vorm van waterstof. De bussen en de waterstofvulpunten zijn voor ons een fundamentele bouwsteen in de waterstofeconomie van de toekomst.”

In de regio Emmen komen er nog eens tien extra waterstofbussen bij. In Zuid-Holland rijden er uiterlijk 2021 twintig nieuwe waterstofbussen rond.

LEES MEER:Begin 2020 eerste waterstoftrein in Nederland

Tags:  

Delen: