Luchtvaart 04 juni 2019

Video: spectaculaire drone-taxi op waterstof

De start-up Alaka’i Technologies heeft een drone-taxi ontworpen die op waterstof kan vliegen. De zogenaamde Skai is uitgerust met 6 propellers, kan 5 personen vervoeren en zou zo’n 4 uur / 650 kilometer op één tank waterstof kunnen overbruggen.

Alaka’i Technologies is een Amerikaanse start-up uit Massachusetts en wordt geleid door ex-medewerkers van onder meer NASA, Airbus, Boeing en het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Ze onthulden het ontwerp van de Skai bij BMW Designworks in Los Angeles. Niet toevallig op die locatie, want BMW had een fikse vinger in de pap als het gaat om de vormgeving van de drone-taxi.

Efficiëntie

Het is niet het eerste luchtvaartuig op waterstof, maar wel de eerste in zijn soort. Waar bedrijven als Boeing vooral aerodynamische en snelle eVTOL’s (electric vertical-takeoff and -landing) maken, mikt de Skai vooral op efficiëntie en het makkelijk maken van tussenstops. De Skai heeft daarom ook een maximale snelheid van 190 km per uur.

Skai drone

Gewicht

Volgens Brian Morrison, oprichter van Alaka’i, was de keuze voor waterstof een eenvoudige: “Een halve kilo waterstof bevat meer dan 200 keer zoveel energie als een halve kilo batterij. Dat betekent dat we competitief kunnen zijn op snelheid, bereik en laadcapaciteit, terwijl we flink besparen op gewicht. En dat is essentieel voor alles dat vliegt.” De Skai weegt 1.812 kilo.

Certificering

Groen licht om daadwerkelijk de lucht in te mogen is er nog niet voor de Skai. Het verzoek voor de certificering is ingediend bij de Federal Aviation Administration (Amerikaanse luchtvaartautoriteit), maar dat is slechts een kwestie van tijd denkt Alaka’i. Het bedrijf gaat zich in eerste instantie richten op zoek- en reddingsacties, noodhulp en het vervoeren van vracht, omdat daar minder zware eisen aan worden gesteld dan aan passagiersvluchten.

Skai drone taxi

10 minuten

Alaka’i verwacht vooral met de tankstations een minder groot probleem bij de luchtvaartuigen, omdat enkele centrale punten voldoende zijn en er niet een op elke hoek van de straat hoeft te staan. Het voltanken van de Skai zou zo’n 10 minuten in beslag nemen.

Compleet autonoom

De Skai zal in eerste instantie nog door een piloot bestuurd worden, maar een compleet autonome variant staat al op de agenda. Alaka’i ziet een toekomst voor de Skai als drone-taxi, maar ook als alternatief voor luxe auto’s voor particulieren.

Delen: