Mobiliteit 17 februari 2022

Verkoop waterstofauto’s plust flink

16.000 waterstofauto’s zijn er in 2021 wereldwijd verkocht. Dat is 89 procent meer dan in 2020, waarmee het totaal aantal auto’s op waterstof is gestegen naar 44.000.

Grootste stijging in jaar tijd

Het is de grootste stijging in een jaar tijd volgens Information Trends, de Amerikaanse data-analist die de ontwikkelingen rond waterstof al jaren volgt. De markt wordt gedomineerd door de Hyundai Nexo (57%) en de Toyota Mirai (37%). De overige 6 procent komt voor rekening van Chinese fabrikanten.

19 miljoen waterstofauto’s

Information Trends verwacht dat de groei de komende jaren doorgaat. Het bureau heeft eerder al de prognose uitgesproken dat het aantal waterstofauto’s in 2035 wereldwijd meer dan 19 miljoen zal zijn.

Prijs remmende factor

De analisten schrijven de groei in 2021 toe aan de komst van meer waterstoftankstations. Toch menen zij dat de verkoopstijging nog substantieel hoger zou zijn geweest als het netwerk vulpunten was uitgebreid volgens eerdere planningen. Ook is de hoge aanschafprijs van een waterstofauto een remmende factor.

Meer waterstofstations

Information Trends voorziet dat de prijs van een waterstofauto zal gaan dalen in de komende jaren. Een lagere prijs maakt ze populairder. In veel landen, waaronder ook in Nederland, zal het aantal tankstations sneller toenemen dan in de achterliggende jaren. Tel hierbij het grote rijbereik van een waterstof-elektrische auto en het snelle tanken en het is niet meer dan logisch dat de belangstelling voor deze auto’s zal toenemen.

Meer merken met waterstofauto

Ook fabrikanten brengen in dit en volgende jaren nieuwe waterstof-elektrische modellen op de markt. BMW komt later in 2022 met een X5 op waterstof. Jaguar Land Rover is bezig met testen van een grote SUV op waterstof. Opel is bezig met waterstof. De bestelauto Vivaro en de personenversie Zafira zullen binnen afzienbare tijd met een waterstof-elektrische aandrijflijn in het gamma worden opgenomen. Citroën en Peugeot hebben recentelijk bestelauto’s op waterstof gepresenteerd. Daarnaast zijn diverse Chinese fabrikanten bezig met ontwikkeling van waterstofauto’s. Volgens Information Trends zijn dat SAIC, het concern achter MG, Grove Hydrogen Automobile en GAC Motor. Verder verschijnen er in de komende jaren diverse waterstof-elektrische trucks op de weg, zoals onder meer van Mercedes-Benz, Hyzon en Hyundai.

Delen: