Waterstof als systeemdrager 07 februari 2019

Verkoop waterstofauto’s in Verenigde Staten groeit snel

De verkoop van waterstofauto’s – de zogeheten Fuel Cell Electric Vehicles, oftewel FCEV’s – groeit in de Verenigde Staten steeds sneller. Dat blijkt uit cijfers van het California Fuel Cell Partnership, beter bekend als CAFCP. Op 1 januari 2019 reden er in de Verenigde Staten al 5.899 waterstofauto’s rond.

Verkoopcijfers

De CAFCP registreert sinds 2015 de verkoopcijfers van waterstofauto’s, ook wel brandstofcelauto’s genoemd. In heel 2015 werden er in de Verenigde Staten 110 brandstofcelauto’s verkocht in de Verenigde Staten. Dat aantal vertienvoudigde naar 1.073 in 2016. In 2017 kwamen er 2.348 waterstofauto’s bij en in 2018 was er slechts sprake van een kleine toename van slechts 20 auto’s. Het aantal waterstofauto’s kwam vorig jaar dus uit op 2.368 exemplaren. Tellen we alles bij elkaar op, dan komen we uit op 5.899 waterstofauto’s in de Verenigde Staten per 1 januari 2019.

Vier modellen

In het overzicht van CAFCP zijn de verkoopcijfers van de Hyundai Tucson FCV (in Europa Hyundai iX35 FCEV genoemd), Toyota Mirai, Honda Clarity en Hyundai NEXO meegenomen, momenteel nog de enige waterstofauto’s die zijn verkocht of nog worden verkocht. Van de nieuwe Hyundai NEXO heeft de Nederlandse importeur tot op heden 173 orders ontvangen. Deze auto’s worden uitgeleverd tot in het tweede kwartaal van 2020.

Waterstoftankstations

In Californië zijn ze lovend over waterstofauto’s. Mede om die reden zijn er tot op heden al 39 waterstoftankstations in Californië te vinden. In Nederland zijn momenteel vier waterstoftankstations operationeel: in Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond. In april 2019 wordt ook in Den Haag een waterstoftankstation geopend en er liggen al plannen klaar voor de bouw van tankstations in Groningen, Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam Airport, Utrecht/Nieuwegein, Leeuwarden, Meppel, Emmen, Assen, Heerenveen en Oude Tonge. Eind 2020 moeten in ons land ongeveer twintig waterstoftankstations operationeel zijn.

Delen: