Varen op groene waterstof

Een schip dat onderweg zijn eigen groene waterstof voor de aandrijving produceert, hoe mooi zou dat zijn? Energy Observer gaat er voor!
Studieproject
Energy Observer is de naam van een studieproject en van een vaartuig dat sinds 2017 de wereldzeeën doorkruist. De Energy Observer is een elektrisch aangedreven catamaran die stroom krijgt van een brandstofcel op waterstof. Dat werkt op dezelfde manier als bij een waterstofauto, maar extra bijzonder is dat aan boord van het schip waterstof geproduceerd wordt uit zeewater.

Energy Observer 2
De onderzoekers gaan een stap verder met de Energy Observer 2, die 10 februari tijdens de Ocean Summit in het Franse Brest wordt gepresenteerd. Het is een varend laboratorium van 120 meter lengte en 22 meter breed. Het is ook een studiemodel van een vrachtschip met plek voor 240 containers en/of trucks en andere voertuigen.
Groene waterstof
De elektromotoren leveren een vermogen van 4.000 watt en die krijgen de stroom van waterstof. Met de 70 ton vloeibare waterstof kan het vaartuig 4.000 nautische mijlen afleggen met en kruissnelheid van 12 knopen. Echter, onderweg, wordt uit zeewater groene waterstof gehaald met behulp van zonne- en windenergie. Zoals dat ook gebeurt met oceanwings bij de Energy Observer 1. Het nieuwe schip heeft vergelijkbare ‘wings’, die roteren en aldus elektriciteit opwekken.

Milieuvoordeel?
Scheepvaart is verantwoordelijk voor 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Zeeschepen stoten echter een aanzienlijke hoeveelheid andere stoffen uit die ronduit schadelijk zijn voor het leefmilieu, zoals fijnstof (roet), koolwaterstoffen en stikstofoxide.
Klimaatdoelstellingen
Door te varen op groene waterstof kunnen rederijen op termijn voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Energy Observer wil met het onderzoeksschip aantonen hoe dat het beste kan en welke technologie daarvoor nodig en bruikbaar is. Opslag van waterstof in vloeibare vorm betekent minder ruimtebeslag, dus geen verlies van laadcapaciteit in vergelijking met een vrachtschip op fossiele brandstof.
Vloeibare waterstof
Het onderzoek richt zich onder meer op die vloeibare opslag en het behoud van de vereiste lage diepvriestemperatuur om waterstof vloeibaar te houden. Bij het project zijn onder meer waterstofleverancier Air Liquide en het maritieme bedrijf CMA CCM Group betrokken. Het Nederlandse Bureau Veritas brengt zijn expertise over maritieme regelgeving en innovatie in.