Waterstof als systeemdrager 10 december 2019

Vanaf 2020 waterstof tanken in Amsterdam

In Amsterdam start dit voorjaar de bouw van het eerste waterstoftankstation voor onze hoofdstad. Het tankstation komt in het havengebied en is 24 uur per dag, zeven dagen in de week geopend.

Vulstation

Bij het tankstation kunnen niet alleen auto’s, bussen en vrachtwagens tanken. Bedrijven die waterstof gebruiken voor heftrucks, generatoren of andere gereedschappen kunnen hun waterstofcilinders hier ook vullen.

Vuilniswagens

De gemeente Amsterdam gaat volgend jaar direct gebruikmaken van het nieuwe tankstation. In 2020 gaan er namelijk zes vuilniswagens op waterstof rijden in de stad. Voor dit project worden traditionele vuilniswagens voorzien van een waterstof-elektrische aandrijflijn. “Rijden op waterstof levert geen uitstoot op zoals stikstof en fijnstof en draagt bij aan schonere lucht in de stad. Zo levert dit tankstation een bijdrage aan de duurzaamheidsambities van stad en haven”, aldus Marieke van Doorninck, wethouder Luchtkwaliteit en Duurzaamheid. “Het is onze ambitie om in 2030 een uitstootvrij gemeentelijk wagenpark te hebben. Voor onze zware voertuigen is waterstof een prachtige oplossing.”

vuilniswagen-waterstof-suez

DKI-subsidie

De bouw van het tankstation is in handen van Holthausen Energy Points (HEP). Het bedrijf uit Groningen heeft hiervoor een DKI-subsidie ontvangen. Deze subsidie is bestemd voor transportoplossingen met lage of geen CO₂-uitstoot. Daarnaast heeft de gemeente Amsterdam 500.000 euro beschikbaar gesteld.

Stefan Holthausen van Holthausen Energy Point: “Het grote voordeel van waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagens is dat deze niet alleen emissieloos rijden, maar ook een grotere actieradius hebben dan batterij-elektrische voertuigen. En ze zijn lager in gewicht en bij het tankstation kunnen ze in korte tijd tanken.”

Lees meer: Vijftig nieuwe waterstofbussen in Nederland

Delen: