Waterstof als systeemdrager 18 juli 2019

Wereldprimeur: van boorplatform naar groene waterstofinstallatie

Op een boorplatform voor de kust van Scheveningen start volgend jaar een project voor de productie van waterstof op zee. De planning is om in 2020 een elektrolyser op het boorplatform Q13a te plaatsen waarmee groene waterstof kan worden geproduceerd.

De pilot is een primeur: nergens ter wereld vindt momenteel waterstofproductie op zee plaats. Neptune Energy is eigenaar van boorplatform Q13a. “Dit platform was het eerste in Nederland dat geheel geëlektrificeerd is. Het draait op groene stroom, wat dit platform uitermate geschikt maakt voor deze pilot” aldus managing director van Neptune Energy, Lex de Groot.

Ervaring opdoen  

Windenergie is voldoende aanwezig op de Noordzee, dus groene stroom is er om de hoek. Dit maakt de locatie zeer geschikt voor waterstofproductie. De pilot dient niet alleen om ervaring op te bouwen met de productie van waterstof in een offshore-omgeving, maar het is ook een test voor power-to-gas technologieën. Power-to-gas is een energieopslagtechniek waarbij elektrische energie omgezet wordt in chemische energie in de vorm van een gas.

Windmolenpark

Offshore-waterstofproductie

Bij de proef zijn onderzoeksbureau TNO en de vereniging NexStep betrokken, die in het leven is geroepen om olie- en gasinfrastructuur nieuwe functies te geven. “Dit pilotproject kan een doorbraak betekenen voor de offshore-waterstofproductie. We hopen met dit project dan ook een bijdrage te kunnen leveren aan de energietransitie.”, zegt NexStep directeur Jacqueline Vaessen.

Delen: