Mobiliteit 24 december 2020

Van Hool waterstofbussen voor OV in Emmen

Tien nieuwe OV-bussen op waterstof zullen in 2022 gaan rijden bij Qbuzz in het noorden van Nederland.

Waterstofbussen zijn op zich niet bijzonder meer. In dit project wordt echter volledig ingezet op gebruik van groene waterstof. Die dus is gemaakt met wind- en/of zonne-energie. Het gaat dus om een project waarin meerdere partijen samenwerken.

Plan voor 152 waterstofbussen

Van Hool levert de bussen, die zijn voorzien van brandstofcellen van het Canadese Ballard Power Systems. De Van Hool A330 bussen gaan de weg op in Emmen als onderdeel van JIVE2 (Joint Initiative for hydrogen Vehicles across Europe). Een project om 152 waterstofbussen plus tankinfrastructuur in 14 Europese steden te laten rijden.

Shell tekent voor maken groene waterstof

Qbuzz neemt de tien bussen in 2022 in bedrijf. Shell bouwt een tankstation speciaal voor deze bussen en ontwikkelt tevens een productie-unit voor groene waterstof. De verwachting is dat de bussen tussen de 60 en 90 ton waterstof jaarlijks nodig hebben.

Meer steden

De Van Hool waterstofbussen rijden trouwens al in meer steden, maar nog niet volledig op groene waterstof. 100 van deze bussen zijn al in bedrijf in Europa, zoals ook in de stad Groningen.

Delen: