Mobiliteit 16 december 2022

Van diesel naar waterstof kan best snel

Al in maart 2023 beschikken over een truck die op waterstof kan rijden? Die ook nog betaalbaar is? CMB.TECH maakt dat mogelijk.

Waterstoftrucks zijn er van de merken Hyundai, Hyzon en Nikola. Ook Mercedes-Benz, Volvo en DAF werken aan de eerste versies. Vrijwel allemaal gaat het om trucks met elektrische aandrijving en stroom van een brandstofcel op waterstof. De prijs van dergelijke vrachtwagens is echter hoog.

Betaalbaarder alternatief

Het in België gevestigde CMB.TECH heeft een betaalbaarder alternatief: dieselmotoren in trucks ombouwen naar waterstof. Dat wil zeggen, ze lopen dan op een mengsel van 20% diesel en 80% waterstof. De uitstoot van vervuilende stoffen is 80% lager en bovenal claimt de ombouwer een lager verbruik dankzij dit specifieke mengsel.

Transformatie diesel naar waterstof?

De transformatie van een dieselverbrandingsmotor naar waterstof is relatief eenvoudig. De aanpassingen bestaan uit het plaatsen van waterstoftanks, een ringleiding op het motorblok voor waterstofgasinjectie en de nodige regelelektronica. De draaiende delen van de dieselmotor behoeven geen aanpassing. De kosten zijn daarmee te overzien.

Tot 20 trucks per maand

CMB.TECH kan in zijn werkplaats 20 trucks per maand ombouwen. De eerste trucks (van Volvo) gaan al in maart 2023 de weg op. Transportbedrijf Van Moer Logistics en Haesaerts zijn de eerste klanten en zullen de waterstoftrekkers gebruiken voor (tank)containerstransport.

Meer betaalbaar over op waterstof

Verbranden van waterstof in een omgebouwde dieselmotor is weliswaar minder efficiënt dan omzetting van waterstof in elektriciteit in een brandstofcel. Anderzijds kunnen transporteurs sneller overschakelen en de investeringskosten zijn lager. Bovendien kunnen deze trucks nog steeds volledig op diesel rijden. Dat is handig als er onder weg niet op tijd een waterstoftankstation is te vinden.

Voor bedrijven met ambitieuze duurzaamheidsprestatie

Vooral voor bedrijven die een hoge duurzaamheidsprestatie willen of moeten leveren is deze ombouw een interessante tussenoplossing, zo luidt de gedachtegang bij CMB.TECH. “Met de opening van de eerste dual fuel werkplaats kunnen we bewijzen dat het ombouwproces een eenvoudig en schaalbaar concept is. Een dieseltruck kunnen we met een relatief kleine ingreep ombouwen om vandaag grote emissiebesparingen te realiseren”, aldus Roy Campe, Chief Technical Officer bij CMB.TECH.

Dual fuel-principe

Opschaling van de productie zit in de pen. CMB.TECH: “We zetten de trend om op een betaalbare manier af te kunnen stappen van traditionele brandstof. Na een proefperiode kunnen we dit concept verder uitrollen naar andere locaties en voor andere zware toepassingen.”

Delen: