Duurzaamheid 25 april 2020

Twintig waterstofbussen voor Zuid-Holland

Connexxion gaat eind 2021 met waterstofbussen rijden in de regio Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Twintig ‘Urbibo 12 Hydrogen’-bussen zijn inmiddels besteld bij de Poolse busfabrikant Solaris.

Urbibo 12 Hydrogen

Op het dak van de Urbibo 12 Hydrogen-bus zitten vijf waterstoftanks. Deze bieden opslag aan 37,5 kg waterstof en geven de bus een actieradius van 350 kilometer.

Een batterij met een capaciteit van 30 kWh is aanwezig om de waterstofbrandstofcel te ondersteunen en stroompieken op te vangen. De batterij wordt opgeladen met energie die vrijkomt bij het remmen van de bus.

Hoog comfort

De bussen bieden 37 zitplaatsen en een hoog comfort voor de reizigers, met een lage instap, USB-laadpunten, airconditioning, duidelijke informatiedisplays en een plek voor een rolstoel. Daarnaast zijn de bussen voorzien van spiegels met camera’s, waardoor de chauffeur geen last heeft van dode hoeken.

“Steeds meer gemeenten kiezen voor moderne en emissievrije transportoplossingen voor hun regio. De voordelen van waterstof als energiedrager staan buiten kijf. We zijn vereerd dat we met Connexxion kunnen deelnemen aan deze toekomstgerichte beslissing”, aldus Petros Spinaris, CEO van Solaris Bus.

Duurzaamheidsambities

De bussen maken deel uit van de projecten JIVE en JIVE 2 en worden gefinancierd vanuit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie, Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research.

Volgens gedeputeerde Floor Vermeulen van Verkeer en Vervoer sluiten de bussen aan op de ambities van de provincie Zuid-Holland: “Het wordt steeds drukker op onze wegen. Omdat wij de gezondheid van de reizigers en onze inwoners belangrijk vinden, is het schoner maken van de lucht met de komst van deze bussen een mooie stap vooruit.”

Tags:  

Delen: