TU Delft tweede met vliegende waterstofboot in Monaco

In 2021 moest het TU Delft Hydro Motion Team de Energy Boat Challenge Monaco vroegtijdig verlaten. Nu, in 2022, heeft het team de tweede plaats behaald.
25 studenten van verschillende vakgebieden van de TU Delft deden ook dit jaar (2022) mee aan de Energy Boat Challenge in Monaco, die is gehouden van 4 tot en met 9 juli. Het TU Delft Hydro Motion Team deed mee met een draagvleugelboot met elektromotoren die hun stroom kregen van een brandstofcel op waterstof.
Schade door golfslag
Vorig jaar ging het mis in deze race met duurzame vaartuigen. Toen raakte het vaartuig beschadigd door zware golfslag. Voor 2022 was de romp verstevigd. En doordat het vaartuig bij voldoende snelheid met de romp boven het water wordt getild, is de weerstand laag.

Varen op waterstof: toekomst
Met dit vaartuig en deelname aan de Energy Boat Challenge wil het team vooral laten zien hoe schepen in de toekomst op waterstof zouden kunnen varen. Juist het draagvleugelprincipe is daarbij zeer geschikt, want waterstof is als brandstof licht en daardoor kan een vaartuig met draagvleugels makkelijker boven het water worden gelift. In elk geval veel makkelijker dan een boot met zware accu’s.

Lagere weerstand = minder energie
Door lagere vaarweerstand van een draagvleugelboot vermindert ook de benodigde energie, wat het vaarbereik met waterstof vergroot. De wedstrijdboot was een voorzet voor een groter draagvleugelvaartuig waarmee in de toekomst goederen en passagiers zijn te transporteren met (groene) waterstof-elektrische aandrijving.