Mobiliteit 14 juli 2021

Trucks op waterstof, gevolgd door tankstations voor waterstof

Hyzon Motors Europe is in Winschoten gestart met de bouw van trucks op waterstof. Nu is een deal gesloten met TotalEnergies voor waterstoftankstations waar die vrachtauto’s in Europa kunnen tanken.

In een Memorandum of Understanding (MoU) stellen beide bedrijven dat ze transport op waterstof willen versnellen. Hyzon wil kopers van waterstoftrucks tankvoorzieningen aanbieden en TotalEnergies sluit hierbij aan door in heel Europa tankstations te ontwikkelen waar vrachtwagens waterstof kunnen tanken.

80 trucks op waterstof

Concreet is afgesproken dat 80 Hyzon trucks op waterstofin 2023 operationeel moeten kunnen zijn voor de Franse klanten van TotalEnergies. Dat zijn fleetowners die een vast contract hebben voor de energie- en brandstoflevering. Die kunnen dus straks een truck op waterstof inzetten en rekenen op tankvoorzieningen.

Mobiliteitsoplossing

“Bij TotalEnergies zijn we ervan overtuigd dat waterstof de mobilteitsoplossing is voor de toekomst. Daarom investeren wij ook in Hyzon Motors”, zegt John Wilson, vice-president. “Met de nieuwe MoU beogen we waterstof meer binnen bereik te brengen voor bedrijfsmatig vervoer in Europa. Het past in ons zero emission streven voor 2050.”

Overstap naar waterstof makkelijker maken

CEO Craig Knight van Hyzon Motors: “Het is zeldzaam om een bedrijf te vinden dat zo toegewijd is aan de energietransitie. TotalEnergies is dat. Waterstof speelt een grote rol voor het terugdringen van CO2-uitstoot van transport. De onderlinge relaties, de klantenportfolio en de huidige infrastructuur zijn een prachtig startpunt voor ons doel om de overstap naar waterstof voor fleetowners mogelijk en makkelijker te maken.”

Delen: