Toyota Mirai
Mobiliteit 16 januari 2020

Toyota toont nieuwe Mirai in Amsterdam

Toyota brengt in 2021 de nieuwe Mirai op de markt. In Amsterdam maken we voor het eerst kennis met de compleet nieuwe waterstofauto. Ook spreken we het grote brein achter de Mirai: Yoshikazu Tanaka.

Tokyo Motor Show

Toyota was in 2014 het eerste automerk dat een waterstofauto in serieproductie nam: de Mirai. Met een actieradius van 500 kilometer maakt die direct indruk. De waterstofauto bleek geen eenmalig project, want op de Tokyo Motor Show in 2019 toonde Toyota het eerste prototype van de tweede generatie Mirai.

Toyota Mirai

Productieversie

Op basis van dat conceptmodel is nu de definitieve productieversie gepresenteerd, in Nederland! De volledig nieuwe Mirai was heel eventjes in Amsterdam en wij kregen de gelegenheid om hem van dichtbij te bewonderen.

Het design valt direct op. De auto ziet er een stuk moderner uit. De Mirai is nog steeds een lange gestroomlijnde sedan, maar lijkt verder in geen enkel opzicht op de vorige generatie.

Toyota Mirai

Laatste mode

Helemaal volgens de laatste mode heeft de Mirai een grote grille aan de voorkant. Die is niet alleen een fashion statement, maar ook functioneel. De brandstofcel, die waterstof omzet in elektrische energie, heeft namelijk veel zuurstof nodig. Daarnaast moeten ook de elektromotor en brandstofcel gekoeld worden.

Toyota Mirai

Grotere actieradius

In gesprek met Yoshikazu Tanaka, Chief Engineer van de Mirai, komen we meer te weten over de Mirai. Tanaka is het grote brein achter de eerste en tweede generatie Mirai, maar ook de destijds revolutionaire Toyota Prius.

“De brandstofcel is efficiënter en de tanks zijn groter geworden. De Mirai heeft drie waterstoftanks aan boord. Eén meer dan in de vorige generatie. De nieuwe Mirai komt daardoor bijna een derde verder op een volle tank waterstof”, aldus Yoshikazu Tanaka.

In de tanks wordt waterstof opgeslagen onder een druk van 700 bar. Er past zes kilo waterstof in de tanks van de Mirai. Waterstof tank je namelijk per kilo, en niet per liter. Het geeft de nieuwe Mirai een actieradius van 600-650 kilometer.

Toyota Mirai

10.000 Toyota’s Mirai

Toyota heeft wereldwijd meer dan 10.000 exemplaren van de eerste generatie Mirai verkocht. Deze generatie is sinds 2017 officieel te koop in Nederland. “Ik ben erg onder de indruk van het waterstoflandschap in Nederland. Er gaan naar verwachting veel nieuwe tankstations open dit jaar”, aldus Tanaka.

LEES MEER: Tienduizend Toyota’s Mirai

Tags:  

Delen: