Mobiliteit 20 oktober 2021

Toyota Mirai boekt record met waterstof

1.360 kilometer rijden op een enkele tank waterstof? Met een Toyota Mirai is dat gelukt. Én: het bleek goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records.

De Toyota Mirai legde de recordafstand af in het zuiden van Californië. De auto werd bestuurd door Wayne Gerdes en Bob Winger, een tweetal dat in het verleden meerdere zuinigheidsrecords vestigde door heel slim en rustig te rijden. Ook met de Toyota Mirai wisten de Amerikanen extreem veel kilometers af te leggen zonder tussentijds te hoeven tanken.

Verdubbeling van officiële actieradius op waterstof

Met een afstand van 1.360 kilometer werd het vorige record van 1.003 kilometer ruimschoots overschreden, dat eerder in 2021 met de Toyota Mirai in Frankrijk werd behaald. Het nieuwe record is ruim twee keer de officiële WLTP-actieradius van 650 kilometer van de Mirai.

Record gevestigd met slechts 5,6 kg waterstof

De Mirai is voorzien van drie waterstoftanks met een totale capaciteit van 5,6 kg, die eenvoudig in ongeveer vijf minuten zijn volgetankt. Gerders en Winger reden met de Toyota Mirai vanaf het Toyota Research Center in Gardena naar Santa Barbara en vervolgens naar San Diego. Die route werd de volgende dag via een andere weg in omgekeerde richting gereden.

Spits niet gemeden

Het duo legde de eerste dag een afstand van 761 kilometer af en 599 kilometer op de tweede dag. Daarbij werd de spits niet vermeden en de buitentemperatuur varieerde tussen de 18 en 28 graden Celsius. In vergelijking met een gemiddelde benzineauto is tijdens de recordrit maar liefst 301,2 kg aan CO2-uitstoot bespaard.

Delen: