Mobiliteit 01 juni 2021

Toyota Mirai vestigt afstandsrecord

In het kader van leuke weetjes: een Toyota Mirai heeft met één tankbeurt een afstand afgelegd van 1.003 kilometer, een nieuw wereldrecord voor een waterstofauto.

De emissievrije rit vond volledig op de openbare weg plaats, ten zuiden van Parijs en in de Franse regio’s Loir-et-Cher en Indre-et-Loire. De afgelegde afstand en het bijbehorende verbruik werden gecontroleerd door een onafhankelijke instantie.

Brandstofbesparend rijden

Om het record te kunnen breken, hielden de vier bestuurders van de Toyota Mirai zich zo veel mogelijk aan alle aspecten van brandstofbesparend rijden (Het Nieuwe Rijden), zoals zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid rijden. Ze gebruikten hierbij geen speciale technieken die een consument niet zou kunnen nadoen.

1.003 km op een tank waterstof

De reis met de Toyota Mirai begon op woensdag 26 mei jl. om 05.43 uur vanaf het waterstofstation van HysetCo in Orly en eindigde na exact 1.003 kilometer rijden op slechts één tankbeurt.

Groene waterstof

De waterstof-elektrische Toyota Mirai kan 5,6 kg waterstof opslaan en voor de recordpoging werd alleen groene waterstof gebruikt. Het gemiddelde verbruik kwam uit op 0,55 kg/100 km. Nadat de Mirai het record verbroken had, werd hij in 3-5 minuten weer met waterstof volgetankt.

Wie reden de Toyota Mirai?

Een van de bestuurders was Victorien Erussard, de oprichter en kapitein van Energy Observer, het eerste schip dat volledig op waterstof over de wereld vaart. Energy Observer is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat zich bezighoudt met innovaties en presenteerde onlangs een tentoonstellingsdorp in Parijs, gewijd aan hernieuwbare energiebronnen waaronder waterstof. Tijdens dat evenement werd de Eifeltoren voor het eerst in zijn bestaan verlicht door groene waterstof, hierbij geholpen door Toyota’s Fuel Cell-technologie. De overige bestuurders waren James Olden, ingenieur bij Toyota Motor Europe, Maxime le Hir, productmanager Toyota Mirai en Marie Gadd, pr-manager van Toyota Frankrijk.


Delen: