Gebouwde omgeving 05 oktober 2022

Toyota kijkt niet alleen naar waterstof voor mobiliteit

Ook koken op waterstof nu in het vizier

De Toyota Mirai kennen we als waterstofauto. Het Japanse autoconcern mengt zich echter op meer fronten om de inzet van waterstof van de grond te krijgen, zoals bijvoorbeeld voor het koken.

Samen met het Japanse Rinnai, een fabrikant van kookequipment, onderzoekt Toyota de mogelijkheden voor een kookplaat die geen aardgas of propaangas gebruikt voor een vlam onder de pannen, maar waterstofgas.

Koken en verwarmen met waterstof

In principe moet dit prima kunnen. In ons land lopen er immers al initiatieven en proeven met CV-ketels die op waterstof branden. Veiligheid is bij koken op waterstof echter wel een punt van aandacht. Brandende waterstof is immers onzichtbaar. Je voelt alleen de warmte, maar je ziet geen vlam. Bijmengen van een deel aardgas helpt om het vuurtje wel zichtbaar te maken en ook andere stoffen zijn mogelijk om dat voor elkaar te krijgen.

Woven City

Rinnai en Toyota onderzoeken toepassingen van waterstof in een experimentele stad Woven City. Waar mensen, werken, sport beoefenen, spelen en wonen en die is bedoeld als podium om innovaties en constructies in de praktijk te brengen en te beoordelen.

Testpodium voor waterstoftoepassingen

Het gaat in de experimentele stad niet alleen om koken op waterstof, maar ook verwarming van huizen komt aan bod. En zo zijn nog meer toepassingen denkbaar. Zowel Rinnai als Toyota stelt dat de samenwerking binnen Woven City is gericht op het scheppen van een samenleving waar duurzaamheid leidend is. Beide fabrikanten delen hiervoor hun kennis en expertise voor een brede inzet van waterstof.

Delen: