Mobiliteit 26 juni 2020

Toyota en Yanmar ontwikkelen waterstofaandrijving voor boten

De Japanse motorproducent Yanmar wil graag milieuvriendelijke aandrijflijnen aanbieden en gaat daarvoor in zee met Toyota. De automaker gaat waterstoftechnologie van de Mirai nu inzetten voor boten. 

Uitstootnormen

Er gelden niet alleen steeds strengere uitstootnormen voor auto’s, maar ook de maritieme sector moet verduurzamen. De Internationale Maritieme Organisatie, de organisatie die regels opstelt om de wereldwijde scheepvaart zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk te maken, kondigde eerder aan dat de CO2-uitstoot in de sector tegen het eind van de eeuw naar nul moet.

Toyota Mirai

Om te voldoen aan de steeds strengere uitstootnormen, heeft Yanmar een overeenkomst gesloten met Toyota voor de ontwikkeling van waterstofaandrijving voor boten. De autofabrikant levert de brandstofcel en waterstoftanks die Yanmar dan in kleine passagiersschepen plaatst.

2020

Yanmar wil snel meters maken en het waterstof-brandstofcelsysteem van de Toyota Mirai nog dit jaar in gebruik nemen. De eerste demonstratievaart moet tegen het einde van dit jaar plaatsvinden. Als het systeem eenvoudig te installeren is, kan het een voordelige oplossing zijn om kleine schepen op grote schaal te verduurzamen.

Het bedrijf uit Osaka bestaat al ruim honderd jaar en loopt graag voorop met technische innovaties. Yanmar was in 1933 bijvoorbeeld het eerste bedrijf dat een compacte en praktische dieselmotor ontwikkelde voor commercieel gebruik.

Delen: