Waterstofstad
Gebouwde omgeving 10 januari 2020

Toyota bouwt waterstofstad

Toyota is wereldwijd een belangrijke speler op het gebied van waterstof, met als paradepaardje de Toyota Mirai waterstofauto. De Japanners willen in 2021 starten met de bouw van een compleet nieuwe stad: Woven City. Volgens Toyota wordt het de stad van de toekomst, waarin alles draait om waterstof en slimme oplossingen.

Waterstofstad

Woven City wordt gebouwd aan de voet van de berg Fuji, op een terrein van ruim 175 hectare. De stad draagt de naam ‘Woven City’, omdat alles en iedereen in de stad via sensors, camera’s en datanetwerken met elkaar verbonden is.

Energie voor de stad wordt opgewekt door met waterstof gevoede brandstofcellen. Woven City biedt ruimte aan tweeduizend inwoners. De eerste bewoners zullen medewerkers van Toyota en hun families zijn. Mensen die verstand hebben van robotica, persoonlijke mobiliteit, kunstmatige intelligentie en autonomie komen ook in aanmerking voor een woning in de stad.

Waterstofstad

Architect Bjarke Ingels

De architect Bjarke Ingels is verantwoordelijk voor het ontwerp van de stad. De Deen is bekend van het nieuwe Two World Trade Center in New York en het hoofdkantoor van Google in Sunnyvale, Californië.

In Woven City komen drie soorten straten te liggen: een weg voor snelle voertuigen, langzame voertuigen en een promenade voor voetgangers. Volgens Toyota zijn de straten voorzien van techniek die de toepassing van kunstmatige intelligentie bevordert.

Waterstofstad

Akio Toyoda

Initiatiefnemer van het waterstofproject is Toyota-topman Akio Toyoda: “We heten iedereen welkom die de manier waarop we leven willen verbeteren, om te profiteren van dit unieke ecosysteem en ons te vergezellen in onze zoektocht naar een betere manier van leven en mobiliteit voor iedereen. Met inwoners, gebouwen en voertuigen die allemaal met elkaar verbonden zijn en met elkaar communiceren via data en sensors, zullen we in staat zijn kunstmatige intelligentie te testen in zowel fysieke als virtuele gebieden.”

Delen: