Mobiliteit 26 oktober 2018

Topscore in crashtest voor waterstofauto Hyundai NEXO

De maximale score van vijf sterren kreeg de Hyundai NEXO in de botsproef van Euro NCAP. Het is de eerste waterstofauto die aan de Europese crashtest is onderworpen.

Brandstofcel, waterstoftanks, batterij en elektrische aandrijving, hoe houden die componenten zich bij een stevige botsing? Van auto’s met een verbrandingsmotor weten we dat de veiligheid behoorlijk goed is geborgd. Euro NCAP test ze al jaren.

Crashtest als eindexamen

Je kunt verwachten dat Hyundai bij zijn nieuwe waterstofauto NEXO aan de crashbestendigheid maximale aandacht heeft geschonken. Toch is een test door een onafhankelijke instantie als Euro NCAP een soort eindexamen, waar elke producent met enige spanning naar uitkijkt. Met minder dan vijf sterren nemen zij eigenlijk vandaag de dag geen genoegen meer.

Voetgangersveiligheid

De Hyundai NEXO scoort dus uitstekend. De veiligheid voor inzittenden is prima voor elkaar. Ook voetgangers lopen door de ‘meeverende’ motorkap minder kans op ernstige kwetsuren, zo bleek bij de test. De andere componenten en onderdelen van de aandrijving hebben dus geen invloed op de veiligheid.

‘Veiligheid staat hoog op agenda bij fabrikanten

Michiel van Ratingen, Secretary General van Euro NCAP: “De NEXO wijst de weg naar toekomstige aandrijving en bij Euro NCAP stellen we alles in het werk om te verzekeren dat veiligheid en energie-efficiency goed samengaan. Uit deze resultaten blijkt dat dat ook hoog op de agenda staat bij de fabrikanten.”

Goedkoopste waterstofauto

De Hyundai NEXO, de nieuwste generatie waterstofauto met een brandstofcel, leverbaar voor prijzen vanaf 69.995 euro. Daarmee is het de scherpst geprijsde waterstofauto van Nederland. De tot nog toe beperkte infrastructuur van waterstoftankstations in Nederland ziet Hyundai niet als een beperking, wel als een vertraging voor het snel implementeren van een compleet waterstofnetwerk. Desondanks heeft Hyundai Motor Nederland tot nu al 85 pre-orders voor de NEXO ontvangen. Deze orders worden vanaf nu gefaseerd uitgeleverd.

665 km actieradius

De Hyundai NEXO is uitgerust met drie identieke waterstoftanks met een inhoud van 52,2 liter per tank. De installatie is bestand tegen extreme temperaturen, zodat de NEXO ook bij een buitentemperatuur van -30o Celsius binnen dertig seconden start. De NEXO is 20 procent lichter, 10 procent efficiënter en 30 procent krachtiger dan zijn voorganger, de Hyundai ix35 Fuel Cell. De actieradius met een volle tank is 665 km.

Materiaalgebruik gericht op beperking CO2

Alle oppervlakken die inzittenden in de Hyundai NEXO kunnen aanraken – van de hemelbekleding van op bamboe gebaseerd materiaal, de plastics, het bekledings- en afwerkingsmateriaal tot aan de vloermatten – zijn gemaakt van UL-gecertificeerde biomaterialen (UL = Underwriters Limited, een wereldwijde veiligheidsadviesorganisatie), waarmee 20 procent CO2-emissie is bespaard. In de Hyundai NEXO is meer dan in elke andere auto gebruikgemaakt van dergelijke materialen.

Delen: