Mobiliteit 01 oktober 2020

Taxivloot op waterstof heeft er 1,5 miljoen km op zitten

De eerste Nederlandse taxivloot op waterstof heeft de mijlpaal van 1,5 miljoen kilometers bereikt. De taxivloot van Noot Personenvervoer – die oorspronkelijk uit 35 brandstofcelauto’s Toyota Mirai bestond en inmiddels is uitgebreid naar 40 stuks – wordt dagelijks in de gemeente Den Haag ingezet.

De waterstofauto’s worden ingezet voor WMO-vervoer (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Mensen die vanwege hun hoge leeftijd, beperking en/of ziekte niet meer gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, komen hiervoor in aanmerking. Ongeveer 6.800 mensen maken er jaarlijks in Den Haag gebruik van.

Positief effect op lokale luchtkwaliteit


De groene taxivloot rijdt sinds 1 juni 2019 in de Hofstad rond. De schone kilometers die de taxivloot inmiddels achter de rug heeft, hebben een positief effect op de lokale luchtkwaliteit, zegt Toyota. De Mirai is uitgerust met een brandstofcel die Toyota zelf ontwikkeld heeft. De Mirai zet getankte waterstof om in elektriciteit die vervolgens een 113 kW/155 pk sterke elektromotor aandrijft.

Schot in de roos


Martijn Kersing, directeur Noot Personenvervoer: “Als je als vervoerder duurzaam wil zijn én 24/7 beschikbaar zoals bij WMO-vervoer vereist is, kun je niet om waterstof heen. Door de grote actieradius van de Toyota Mirai en het feit dat je hem snel vol kunt tanken, kunnen we aan alle eisen van dit type vervoer voldoen. Bijkomend voordeel is dat de auto ruim is en comfortabel. Een schot in de roos blijkt nu, want met 1,5 miljoen gereden kilometers is de eerste taxivloot op waterstof in Nederland met recht een succes.”

Mooie mijlpaal in energietransitie


Jan-Christiaan Koenders, Managing Director van Toyota importeur Louwman & Parqui: “We zijn er uiteraard heel trots op dat de Toyota’s Mirai zo vaak ingezet worden. Onze waterstofauto is dan ook ideaal voor taxivervoer: ruim, stil, heel comfortabel en natuurlijk 100% elektrisch zónder dat de auto lang aan een laadpaal hoeft te staan. Alle lof voor Noot Personenvervoer die met zijn keuze succesvol buiten de gebaande paden is gegaan. Dit is een mooie mijlpaal in de energietransitie.”

Tags:  

Delen: