Mobiliteit 09 januari 2020

Tankstation voor waterstoftaxi’s Kopenhagen

Kopenhagen wil dat alle nieuwe taxi’s in de binnenstad in 2025 volledig uitstootvrij zijn. In 2019 werden daarom al acht Toyota’s Mirai waterstoftaxi’s in gebruik genomen. Zonder tankstation geen auto’s. Er komt daarom een nieuw waterstoftankstation in Kopenhagen.

Waterstoftaxi

Kopenhagen zet fors in op duurzame taxi’s. 200 van de 500 jaarlijkse nieuwe taxivergunningen in 2020 worden uitgegeven aan emissievrije auto’s. De eerste waterstoftaxi’s zijn inmiddels in gebruik genomen.

Waterstoftankstation

In 2020 komt er een nieuw waterstoftankstation in de Deense hoofdstad om de waterstoftaxi’s te voorzien van waterstof. Het tankstation zal één van de de eerste in Europa zijn waar twee waterstofauto’s tegelijk hun tank kunnen vullen met een druk van 700 bar.

Het nieuwe waterstoftankstation is besteld door de Deense energieleverancier Everfuel en wordt geleverd door het Noorse Nel ASA. “We zijn erg verheugd om het waterstoftankstation te leveren ter ondersteuning van de invoering en het gebruik van emissievrije waterstoftaxi’s in Kopenhagen”, aldus Jens Egholt Rasmussen, Global Sales Director voor Nel Hydrogen Fuelling.

Samenwerkingsverband

Het nieuwe station wordt ondersteund door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU) in het kader van het Hydrogen Mobility Europe-project. De FCH-JU is een Europees publiek-privaat samenwerkingsverband voor het (financieel) ondersteunen van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie van brandstofcel- en waterstoftechnologie.

Delen: