Tanken we straks H2Fuel?

Rijden op waterstof kan prima. Tanken is nog een dingetje. Wellicht dat H2Fuel daarin verandering brengt. Een vloeibare substantie die net als benzine is te tanken.
Tanken van waterstof kan al wel, maar er is een dure installatie voor nodig. Voor een behoorlijke actieradius van 500 km moet je de waterstof echter onder hoge druk (350 bar minimaal) samenpersen in een tank. Of je moet waterstof vloeibaar maken door het af te koelen naar bijna min 253 graden Celsius.
Waterstof binden aan een poeder
Scientias meldt dat bij het Nederlandse bedrijf H2Fuel Systems wordt gewerkt aan een andere oplossing: waterstof binden aan een poeder (natriumboorhydride). Dan is het onder atmosferische omstandigheden (dus niet onder hoge druk) op te slaan en te transporteren. Door dat poeder te vermengen met ultrapuur water (zonder ionen) krijg je een soort gel die als benzine of diesel is te verpompen.
Verdund zoutzuur haalt waterstof uit H2Fuel
Uit deze gel, H2Fuel gedoopt, komt de waterstof binnen milliseconden vrij bij vermenging met verdund zoutzuur. Dus ook dat moet mee in de auto in een aparte tank. Voor deze resten van de waterstofdrager is een derde tank nodig. Die zou dan bij het tanken van H2Fuel gelijk zijn te legen. Deze zogenaamde spent fuel is te recyclen.

Met 350 liter op en neer naar Barcelona
H2Fuel Systems ziet mogelijkheden. Met 350 liter van deze H2Fuel kan een vrachtauto op en neer naar Barcelona rijden. Daarvoor is nu tussen de 700 en 1.200 liter diesel nodig. Voor het binden van de waterstof met de natriumboorhydride zou overtollige wind- en zonne-energie kunnen worden gebruikt.

Maar…
Waterstofgoeroe Ad van Wijk, verbonden aan de TU Delft, heeft zo zijn bedenkingen. “Ik verwacht niet dat de automarkt – die er reeds voor gekozen heeft om waterstof onder druk te gebruiken – hier iets in ziet. Ik zie ook nog niet direct een voordeel ten opzichte van het tanken van waterstof onder druk: over de hele keten gezien is het proces van H2Fuel namelijk niet efficiënter dan dat van waterstof onder druk. Ik zie het meer als één van vele manieren waarop je het transport en de opslag van waterstof kunt inrichten. Zo wordt er momenteel bijvoorbeeld ook gekeken of waterstof door aangepaste aardgasleidingen kan worden gepompt en dat is toch echt vele malen goedkoper.”