Speciale voertuigen 21 januari 2022

Studenten TU Delft presenteren waterstofracer

Studenten van de Technische Universiteit in Delft hebben hun nieuwste raceauto op waterstof gepresenteerd: de ‘Forze IX’. De auto heeft een topsnelheid van 300 km/u en gaat het opnemen tegen top GT-auto’s van onder meer Ferrari en Mercedes-Benz.

Geavanceerd ontwerp

De Forze IX waterstofracer is weer innovatiever en weer sneller dan zijn voorganger: de Forze VIII. Met het nieuwe ontwerp verwacht het team een ​​grote sprong te maken in de wereld van groen racen. Hoe geavanceerd het ontwerp van de studenten ook is geworden, de raceauto werkt hetzelfde: waterstof uit de tanks wordt in een brandstofcel in een chemische reactie gebracht met zuurstof, waarbij water en elektriciteit ontstaan. Die elektriciteit gebruikt de auto om zijn elektromotoren aan te drijven.

“We willen onszelf blijven uitdagen en de grenzen van de technologie verleggen”, aldus de teammanager van Forze, Coen Tonnaer. “De Forze IX heeft een piekvermogen van omgerekend meer dan 800 pk, mede door een dubbele brandstofcel en een superbatterij die een flinke ‘adrenaline-shot’ kan geven.”

Twee jaar

De ontwikkeling van de Forze IX heeft ruim twee jaar gekost, “een ongekende uitdaging, zeker in de afgelopen periode”, volgens de teammanager. “Zoveel teamleden hebben door de jaren heen hun hart en ziel in dit project gestoken. Om dat allemaal samen te zien komen in deze auto is fantastisch”. De volgende stap voor het team is om alle systemen verder te testen, zodat de waterstofracer zo snel mogelijk het circuit op kan.

24 uur van Le Mans

Het Forze Hydrogen Racing-team bestaat uit 60 slimme techstudenten van de TU Delft. Ze hebben twee doelen: ze willen de kracht van duurzame waterstoftechnologie laten zien door te racen en ze willen uiteindelijk meedoen aan de 24 uur van Le Mans.

“Daar draait het uiteindelijk om”, zegt Tonnaer: “We willen mensen inspireren om waterstof te omarmen als alternatief voor fossiele brandstoffen en aantonen dat het niet onderdoet voor gangbare racewagens op het circuit”.

Bekijk hier de video van de presentatie van de nieuwe Forze IX:

Tags:  

Delen: