Mobiliteit 23 september 2020

Studenten TU-Delft aan de slag voor stadsauto op waterstof

Studenten van het Eco-Runner Team Delft werken aan de meest efficiënte waterstof-aangedreven stadsauto ter wereld. De ‘Eco-Runner X’, de opvolger van de ‘Eco-Runner 9’, is de eerste stadsauto op waterstof gebouwd door studenten van Technische Universiteit Delft. Door de bouw van deze auto en het promoten van waterstof als onderdeel van de energietransitie wil Eco-Runner Team Delft een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Het H2-Platform helpt het studententeam aandacht te geven voor dit initiatief.

Eco-Runner Team Delft is een multidisciplinair studententeam van de TU Delft en levert al jaren de Delftse inzending aan de Shell Eco-marathon. Tot 2019 deden ze alleen mee in de Prototype-klasse, waarbij het doel is om een zo groot mogelijke afstand te overbruggen met zo min mogelijk waterstof. Sinds vorig jaar doen ze echter mee in de Urban Concept-klasse, met een auto die dichter bij een ‘echte’ stadsauto staat.

Afgelopen jaar is voor het eerst de Eco-Runner X voor de Urban Concept-klasse gebouwd en daarmee is meteen de Shell Eco-marathon Vehicle Design Award gewonnen. Als alternatief voor de afgelaste SEM 2020 competitie vanwege COVID-19, heeft het team zelf een competities met andere studententeams georganiseerd en hierbij de on-track competitie gewonnen met een efficiëntie van 2.500 km/kg H2.

Blijven innoveren

Dit jaar bestaat het nieuwe Eco-Runner XI team uit 23 studenten van de Technische Universiteit Delft. Met een blik op de goede prestaties die afgelopen jaar al zijn geleverd, streeft het team dit jaar naar de eerste plek van de SEM Urban Concept-klasse competitie. Dat betekent dat het team dit jaar een verbeterd voertuig zal ontwerpen, bouwen en racen: de Eco-Runner XI. Deze zal nog efficiënter rijden dan de Eco-Runner X door onder andere de implementatie van een nieuwe fuel cell en het maken van een lichter ontwerp.

Een toekomst in waterstof

Om onze visie nog meer naar buiten te brengen is er dit jaar een nieuwe functie aangesteld, namelijk scalability. Het scalability team doet onderzoek naar de rol van waterstof in de toekomst en heeft als doel om door middel van onder andere podcasts, webinars en andere interessante events het publiek te informeren over de Eco-Runner en de toekomst van waterstof. Om op deze manier duurzaamheid en waterstof als energiedrager te promoten.

Het H2-Platform helpt het studententeam aandacht te geven voor dit initiatief. Meer informatie over dit project volgt op deze website en is te vinden op www.ecorunner.nl.

Delen: