Mobiliteit 17 mei 2019

Studenten Delft onthullen extreem zuinige, autonome waterstofauto

Het Eco-Runner Team van de Technische Universiteit Delft ontwerpt ieder jaar de nieuwste versie van de superefficiënte waterstofauto Eco-Runner. Nieuw dit jaar is de autonome aansturing van de motor, waarbij zelflerende software de auto zo efficiënt mogelijk laat rijden. Het grote doel: de Shell Eco-marathon winnen én een duurzame toekomst promoten.

De Delftse studenten hebben de Eco-Runner de afgelopen jaren al fors geoptimaliseerd als het gaat om aerodynamica, gewicht en de efficiëntie van de brandstofcel. De implementatie van een slim, zelflerend programma – een neuraal netwerk in jargon – moet dit keer voor nog betere prestaties zorgen. De software ziet verbanden tussen omstandigheden op de weg en de route en berekent daarmee de snelheid en remkracht die nodig zijn om zo zuinig mogelijk te rijden. Chief Strategy Stefan de Gijsel: “Het is fantastisch hoe ons neurale netwerk kan leren hoe het de beste strategie berekent. Maar de grootste winst valt te behalen in hoe we het neurale netwerk vervolgens implementeren in de auto.”

Shell Eco-marathon

De software draaide vorig jaar ook al mee, maar toen moesten de uitkomsten nog via portofoons naar de bestuurder gecommuniceerd worden. Het grote verschil is dat het neurale netwerk nu rechtstreeks praat met de elektromotor. De bestuurder hoeft daarom niet zelf gas te geven, maar kan wel op elk moment ingrijpen mocht dat nodig zijn. De autonoom rijdende Eco-Runner gaat tussen 2 en 5 juli de strijd aan met 200 andere studententeams in Londen tijdens de Shell Eco-marathon. Het doel is om een voertuig te ontwerpen dat zo ver mogelijk kan rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. Het huidige record staat op 3.771 km en het Eco-Runner Team verwacht dat de Eco-Runner 4.000 km moet kunnen afleggen dit jaar op een hoeveelheid waterstof die omgerekend overeenkomt met 1 liter benzine.

Delen: