Mobiliteit 25 november 2020

Straatveger op waterstof

Schone straten met schone emissie! Hoe mooi wil je het hebben. Holthausen in Groningen heeft al straatveegmachines ontwikkeld op waterstof. In Aberdeen gaat nu een grote aan de slag.

ULEMCo, JCB en Bucher Municipal hebben voor deze grote straatveger op waterstof de handen ineen geslagen. Bijzonder is dat de hoofdmotor van deze DAF truck en de secundaire motor voor de aandrijving van de veeginstallatie van JCB op waterstof draaien.

Eenvoudige ombouw naar waterstof

ULEMCo is een Britse specialist op het gebied van waterstof als brandstof. Dit bedrijf heeft de conventionele Bucher Municipal straatveger (op DAF chassis) aangepast voor het rijden en draaien op waterstof. De verbrandingsmotoren zijn daarvoor geschikt gemaakt en er is een tank voor waterstof aangebracht. Eigenlijk is dus sprake van een relatief eenvoudige ombouw voor emissievrij vegen.

Voorbeeld van samenwerking

Amanda Lyne, Managing Director van ULEMCo: “Dit project is een voorbeeld hoe we kunnen samenwerking om nu al beschikbare oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan snel toe te passen. En het is alternatief voor andere duurdere CO2-uitstoot verlagende toepassingen in zware voertuigen.”

Delen: