Waterstof als systeemdrager 18 februari 2019

Stoken op waterstof, kan dat?

Huizen van het aardgas af, dat is de koers voor de komende jaren. Het alternatief is een warmtepomp of een cv-installatie op waterstof. Remeha werkt eraan.

Remeha heeft op de Bouwbeurs als eerste Nederlandse cv-producent een prototype gepresenteerd van een waterstofketel. Deze ketel is met name interessant voor oudere woningen waarvoor een warmtepomp geen optie is vanwege te beperkte isolatie. Het aardgasnet is met relatief beperkte aanpassingen te gebruiken voor de aanvoer van waterstofgas.

Waterstof-cv een van de opties

Volgens Marco Bijkerk (Innovatie manager bij Remeha) is waterstof een antwoord, maar niet ‘het enige’ antwoord. “We hebben alle opties nodig, ook de warmtepompen. Die kunnen prima functioneren in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Maar voor bestaande woningen kan de waterstofketel, eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp, een prima oplossing zijn.’’

Het mooiste is natuurlijk dat groene waterstof wordt gebruikt, die is gemaakt met behulp van zonne- of windenergie. Omzetten van deze duurzaam opgewekt elektriciteit in waterstof met behulp van elektrolyse is immers een manier om energie, voor een langere termijn op te slaan.

Aanpassing aardgasnet voor waterstof

Productie is één, maar waterstof moet ook eenvoudig bij de gebruiker komen. Onderzoek van Kiwa wijst uit dat het huidige distributienet voor aardgas geschikt te maken is voor waterstof. Het gebruik van waterstof in het bestaande gasnet kan in de toekomst een volwaardig alternatief zijn voor andere energiedragers en verwarmingsoplossingen. Bijvoorbeeld voor huizen die lastig te isoleren zijn tot de huidige nieuwbouwwaarden.

Proef met cv op waterstof in Rozenburg

Een eerste proef op grote schaal wordt op dit moment voorbereid. In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg gaat Remeha vanaf maart in samenwerking met onder andere netbeheerder Stedin, gemeente Rotterdam en woning­stichting Ressort Wonen een proef houden in een appartementencomplex waar de ketel op zuiver waterstof gaat draaien. De proef is een primeur, want nog niet eerder zijn in Nederland huizen verwarmd met HR-ketels op pure waterstof.

Delen: