Mobiliteit 06 februari 2017

Stoken en koken met je auto

De auto gebruiken voor de verwarming en het elektrisch fornuis. Het kan met een Hyundai ix35 Fuel Cell. De enige aanpassing is een stopcontact als elektriciteitsuitgang. De brandstofcel levert de stroom. Dit is kortom een energiecentrale op wielen.

Het is een idee van de onderzoeksgroep Future Energy Systems van de TU Delft. Die doet onderzoek naar verschillende geïntegreerde systeemtoepassingen van brandstofcellen. De Hyundai ix35 Fuel Cell kan 10 kW vermogen leveren. Dat is genoeg om gemiddeld tien huizen te voorzien in hun elektriciteitsgebruik. Stoken en koken kan dan met gebruikmaking van de eigen auto. Die moet dan wel zijn voorzien van een brandstofcel, zoals de Hyundai ix35. De cirkel is helemaal groen als je de benodigde waterstof maakt met behulp van stroom van zonnepanelen op het dak.

Of stroom leveren aan elektriciteitsnet

Via het aangebrachte stopcontact is elektriciteit te leveren aan het elektriciteitsnet of direct aan een woning, bijvoorbeeld als aanvulling op zonne- en windenergie. Zo is de energienota zo laag mogelijk te krijgen. De TU Delft zal deze toepassingen in een volgende fase onderzoeken en testen.

Delen: