Industrie 11 mei 2022

Stijgende vraag naar ‘groene waterstof’-staal

Staal produceren met groene waterstof vermindert de CO2-uitstoot flink. De vraag naar dit ‘groene’ staal neemt sterk toe vanuit de industrie.

Met name in Zweden is de productie van staal met waterstof volop in de aandacht. Staalproducent SSAB experimenteert volop met het gebruik van groene waterstof voor de productie van ijzererts. Bij dit proces komt water vrij in plaats van CO2. Uiteindelijk moet ook bij de volgende stap in het productieproces waterstof gebruikt worden in plaats van kolen, waarbij de ijzerpellets vloeibaar gemaakt worden in een hoogoven.

Orders voor ‘groen’ staal

Een andere Zweedse producent, H2 Green Steel, heeft al orders binnen voor 1,5 miljoen ton staal dat met groene waterstof is gemaakt. De orders komen van diverse bedrijven die staal gebruiken voor hun producten. SSAB heeft ook al de eerste orders te pakken, onder meer van Volvo voor de autoproductie.

Businessmodel

H2 Green Steel richt het vizier volledig op groene waterstof voor het staal. In Boden in het noorden van Zweden werkt dit bedrijf aan de bouw van een ‘groene’ staalfabriek. De ontwikkeling daarvan is in gang gezet. De binnengehaalde orders zijn van groot belang om het businessmodel van de grond te krijgen. Zonder afnemers zou het de grote investeringen niet waard zijn.

Snelle transitie naar staalproductie met waterstof

“Toen we H2 Green Steel ruim een jaar geleden oprichtten, beoogden we een snelle transitie van de staalindustrie. We laten zien dat het mogelijk is om de uitstoot van CO2 in deze sector snel te reduceren. We hebben contact met afnemers en we krijgen hun feedback waardoor we sneller kunnen opschalen”, stelt Henrik Henriksson, CEO van H2 Green Steel.

90% reductie CO2

Henriksson legt uit dat H2 Green Steel volledig focust op groene waterstof als energiebron voor de staalproductie. Daarmee is tot 90% reductie van CO2-uitstoot mogelijk. Dat is een substantiële hoeveelheid in een sector die een van de grootste CO2-uitstoters is in de wereld. 7% van de totale uitstoot komt van staalproductie.

Grote belangstelling voor groen staal

De belangstelling voor groen staal komt van bedrijven die de CO2-voetafdruk van hun producten aanzienlijk willen verlagen. Bedrijven die van productie tot aan recycling, dus gedurende de hele lifecycle, de uitstoot zo gering mogelijk willen zien te krijgen.

Mark Bula, Chief Commercial Officer H2 Green Steel: “Klanten vinden CO2-reductie in onze hoogwaardige heet en koud gerolde staalplaten en gegalvaniseerd staal waardevol. Het is verbazend hoe snel het sentiment in de markt is veranderd in een jaar tijd. De vraag naar groen staal overtreft onze verwachting en de interesse komt van tal van industrieën.” Klanten die orders hebben geplaatst bij H2 Green Steel zijn onder meer Miele, Bilstein Group, BMW Group, Klöckner & Co, Mercedes-Benz, Electrolux, Scania en ZF Group.

Delen: