Gebouwde omgeving 13 september 2019

Stad aan ’t Haringvliet kan volledig over op groene waterstof

Onderzoek van netbeheerder Stedin en onderzoeksinstituut Kiwa wijst uit dat alle 600 woningen in Stad aan ’t Haringvliet met groene waterstof verwarmd kunnen worden. Het bestaande gasnet van Stedin kan hiervoor gebruikt worden. Het onderzoek toont aan dat het gasnet van het dorp met weinig kosten en overlast voor de bewoners over kan op waterstof.

Enkele aanpassingen

Netbeheerder Stedin moet enkele aanpassingen doen aan het bestaande gasnet om deze gereed te maken voor de overstap naar waterstof. Zo moet het vijftien kilometer lange gasnet van Stad aan ’t Haringvliet gespoeld worden met stikstof om het te ontdoen van aardgas. Daarnaast moeten de vier gasdistrictstations aangepast worden en moet een deel van de huishoudens de gasmeter in de meterkast vervangen.

Gasleidingen controleren

In de huizen moeten de gasleidingen gecontroleerd worden en moet de traditionele aardgas-CV-ketel vervangen worden door een waterstofketel. Deze aanpassingen nemen een halve dag in beslag. Het hele dorp kan in een aantal weken over gaan op waterstof.

Groene waterstof

Stad aan ’t Haringvliet ligt op het eiland Goeree-Overflakkee en is omringt door wind- en zonneparken. Dit maakt de locatie zeer geschikt voor productie van groene waterstof. De oude vrijstaande woningen in het dorp zijn moeilijk te isoleren en zijn zo minder geschikt voor lagetemperatuursverwarming. Warmtepompen zijn dus een slecht alternatief.

Energy Island Goeree-Overflakkee

Het onderzoek is onderdeel van het Convenant Groen Waterstofeconomie Zuid-Holland: proeftuin Energy Island Goeree-Overflakkee. Verschillende partners, waaronder Stedin, onderzoeken de mogelijkheden voor het gebruik van waterstof in Zuid-Holland. De resultaten van het onderzoek worden momenteel besproken met de gemeente en bewoners.

Delen: