Gebouwde omgeving 24 juli 2020

Stad aan ‘t Haringvliet aardgasvrij

Verschillende partijen gaan de komende periode onderzoeken of Stad aan ’t Haringvliet de overstap kan maken van aardgas naar groene waterstof. Stad Aardgasvrij – Hydrogen City is daarmee een stap dichterbij.

Negen partijen

Stad Aardgasvrij is een initiatief van vijftien betrokken inwoners van Stad aan ’t Haringvliet, met als doel het complete dorp in één keer te laten overschakelen op waterstof.

Het onderzoek krijgt nu bijval van negen partijen die een intentieovereenkomst hebben ondertekend: Gasunie, HYGRO, Eneco, Coöperatie Deltawind, Greenpoint Group, Oost West Wonen, provincie Zuid-Holland, netbeheerder Stedin en gemeente Goeree-Overflakkee.  

Eigen rol

De komende periode heeft iedere partij zijn eigen rol in het onderzoek om Stad aan ’t Haringvliet aardgasvrij te maken. Stedin gaat bijvoorbeeld onderzoeken of het bestaande gasnet geschikt is voor het transport van waterstof, terwijl Deltawind kijkt naar de mogelijkheden van een waterstofwindturbine. Belangrijke voorwaarde van het project is dat het gebruik van waterstof voor de inwoners niet duurder is dan aardgas.

Zuid-Holland

Het Stad Aardgasvrij-project wordt samen met andere waterstofprojecten op Goeree-Overflakkee door de provincie ondersteunt via het H2GO programma.

Berend Potjer, gedeputeerde energie: “De energietransitie is een grote, urgente opgave, dus moeten wij er vol mee aan de slag. Uitproberen, kijken wat werkt en wat niet en daarvan leren. Goed dus dat de gemeente dit nu gaat doen. Uiteraard samen met inwoners.”

Delen: