Mobiliteit 16 augustus 2019

Waterstoftankstation-netwerk breidt stevig uit

Het netwerk van waterstoftankstations breidt in Europa stevig uit. Het is inmiddels mogelijk om op waterstof van Noorwegen naar Italië te rijden. Goed nieuws dus voor wie een waterstofauto overweegt.

Het aantal waterstoftankstation breidt snel uit. In Europa zijn er nu 120 vulpunten in bedrijf. Er staan 49 stations in de planning in de nabije toekomst.

Duitsland koploper met waterstoftankstations

Duitsland geeft met 74 actieve tankstations het goede voorbeeld en is de absolute koploper, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met tien vulpunten. Ook in Nederland komen er meer waterstoftankstations bij. In 2020 worden er nieuwe tankstations geopend in Groningen, Pesse en Den Haag.

Van Trondheim naar Bozen

Het meest noordelijke waterstoftankstation staat momenteel in Trondheim in Noorwegen. Wie naar Italië reist, kan bijna 2.400 kilometer afleggen met een waterstofauto via het waterstoftankstation-netwerk van Zweden, Duitsland en Oostenrijk, naar het tankstation in het Italiaanse Bozen (Bolzano). Waterstofauto’s hebben een actieradius van respectievelijke 500 tot 600 kilometer. De auto kan binnen enkele minuten gevuld worden bij het tankstation.

Spanje opent eerste waterstoftankstation

In Spanje wordt volgend jaar het eerste waterstoftankstation van het land geplaatst in Madrid. Daarnaast gaan er in de Spaanse hoofdstad ook twintig Toyota’s Mirai rijden. Spanje is daarmee het elfde land in Europa waar nu waterstof getankt kan worden.

Nieuw Internationaal Intiatief H2 - 2

Samenwerking

Toyota en het Spaanse energiebedrijf Enagás hebben een overeenkomst getekend om gezamenlijk het eerste waterstoftankstation in Spanje te openen. Het energiebedrijf Enagás neemt de bouw van het tankstation voor zijn rekening en Toyota Spanje stelt twaalf Mirai-modellen ter beschikking voor het project. Verschillende duurzame bedrijven in de Spaanse hoofdstad mogen gebruik maken van de waterstofauto’s.

Delen: