Mobiliteit 20 januari 2021

Snelst accelererende auto rijdt op? Jawel, waterstof!

Hyperion XP-1 heet hij. Hij krijgt een elektromotor van 1.500 pk waarmee hij in 2,2 seconden van 0 naar 100 km/uur accelereert. De stroom komt van een brandstofcel op waterstof.

Het is op zijn zachtst gezegd interessant dat een Amerikaans bedrijf waterstof kiest als ‘brandstof’ voor een superauto, die sneller kan accelereren dan welke andere sportauto op dit moment. Alleen de elektrische Tesla Model S in de rijstand Ludicrous Mode komt in de buurt met een acceleratietijd van 2,3 seconden.

Productie van 300 stuks

De Hyperion XP-1 gaat in productie. 300 komen er en de eerste zullen in 2022 worden afgeleverd. Een preproductie-exemplaar was digitaal te bewonderen op de onlangs gehouden Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

Laag gewicht is het voordeel

De extreem snelle acceleratie is mogelijk door een sterke motor, maar ook door een laag gewicht. De Hyperion XP-1 gaat maar iets meer dan 1.000 kg wegen. Een snelle batterij-elektrische sportauto weegt maar zo meer dan het dubbele.

‘Educational tool’ volgens bedenker

“De XP-1 is ontworpen als een educational tool”, stelt Hyperion CEO Angelo Kafantaris. “De gedachte hierachter is dat het lage gewicht van waterstof-aandrijving samen met een grote actieradius eigenlijk de ideale brandstof is voor volledig elektrische voertuigen, die snel of juist krachtig moeten zijn.”

Promotie van waterstof

Kafantaris stelde al in een vroeg stadium van ontwikkeling van de XP-1 dat hij geen auto’s wil verkopen maar waterstof. Hij is pleitbezorger, zogezegd, en benut daarvoor zijn kennis. Hij studeerde engineering in Ohio en Transportation Design in Detroit aan het College voor Creative Studies.

“Je hebt niet het hoge gewicht van batterijen”, is zijn visie. “Dat draagt ook bij aan een betere acceleratie en wegligging. Het is niet voor niets dat NASA koos voor waterstof en brandstofceltechnologie als bron van energie voor de ruimtemissies in de jaren zestig. Raketten moest zo licht mogelijk zijn.”

Lichte materialen en zonnepanelen

De XP-1 weegt 2.275 pond, omgerekend zo’n 1.020 kg. De carrosserie is gemaakt van kunststofvezel composieten, Kevlar, aluminium en titanium. De in de koepel geïntegreerde vleugel, die omhoog komt bij hoge snelheid, levert neerwaartse druk. Hij is bedekt met zonnepanelen, die aanvullende energie kunnen leveren voor elektronische boordsystemen om de efficiency van de aandrijflijn verder te verhogen. Met volle waterstoftank is een afstand te overbruggen tot 1.600 kilometer.

Waterstof in luchtvaart en industrie

Hyperion zal de XP-1 louter in Californië aan de man brengen. Kafantaris: “Onze focus is niet zozeer productie. Onze focus zit aan de kant van energie. Waterstof kan nu een grote impact hebben voor toepassing in luchtvaart en industrie. De XP-1 is ontstaan uit een visie om de belangstelling voor waterstof bij consumenten aan te wakkeren. Dat het een energiedrager is en wel een heel grote.”

‘Het beste zo lang er geen koude kernfusie is’

Hyperion ziet de sportauto op waterstof dus vooral als promotor voor waterstof. “De komende vijf jaar zal moeten blijken op waterstof de beste oplossing is als alternatief. In elk geval is het de beste zolang we nog geen koude kernfusie hebben voor energievoorziening”, besluit Kafantaris.

Delen: