Maritiem 27 december 2018

Snelle veerboten op waterstof

In Noorwegen en in Californië zijn vergevorderde plannen voor veerboten op waterstof. Over enkele jaren moeten die al in de vaart zijn.

Het Noorse bedrijf HYON, opgericht in 2017, werkt aan een Zero Emission Fast Ferry (ZEFF). Het nog jonge bedrijf doet dat samen met scheepswerven. HYON concentreert zich daarbij vooral op de aandrijving van de snelle veerboot en op de productie van de benodigde waterstof.

Maximaal 83 km/uur

De veerboot krijgt elektrische jetstream motoren en vleugels die de romp van het vaartuig bij hoge snelheid boven het wateroppervlak liften. Daarmee is een snelheid mogelijk van maximaal 83 km/uur. Aan boord is ruimte voor maximaal 300 passagiers.

Veerboot op waterstof in Californië

In Californië lijken de plannen voor een veerboot op waterstof al verder. De Bay Ship & Yacht scheepswerf is gestart met de bouw deze ferry, genaamde Water-Go-Round. De verwachting is dat het vaartuig in september 2019 te water kan. Vervolgens start een test van drie maanden om alle systemen te testen.

Bij het project in Californië is de overheid nauw betrokken. Via de California Air Resources Board komt een subsidie van drie miljoen dollar uit de pot van het Amerikaanse Department of Energy.

Tot twee dagen varen zonder tanken

De Californische veerboot op waterstof is een tikkeltje kleiner dan de beoogde Noorse variant. De Water-Go-Round biedt plek aan maximaal 84 opvarenden en haalt een topsnelheid van ongeveer 40 km/uur. De aandrijving komt van twee elektromotoren van elke 300 kW. De stroom wordt geleverd door brandstofcellen en batterijen. Met volle tanks waterstof (264 kg) kan de veerboot twee dagen varen.

Delen: