Mobiliteit 28 oktober 2021

Slimme brug naar transport op waterstof

Van Moer Logistics in België start met bevoorrading van Delhaize supermarkten met trucks op waterstof. Het zijn hybrides. Ze kunnen 500 km afleggen op waterstof en voor nood, als niet op tijd waterstof is te tanken, de weg vervolgen op diesel.

De eerste waterstof-diesel hybridetruck is nu operationeel. Die wordt 12 maanden ingezet voor een test, met de verwachting dat tot aan 80% CO2-besparing haalbaar moet zijn. Van Moer Logistics maakt gebruik van technologie die door CMB.TECH ontwikkeld is. Dit bedrijf heeft eerder op 3 juni 2021 een multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen.

Quick win voor waterstoftransport

Uiteindelijk wil Van Moer Logistics opschalen en meer ‘dual fuel’ trucks op waterstof inzetten. Het geschikt maken van bestaande dieseltrucks voor het afleggen van substantiële afstanden op waterstof zien de betrokkenen als een quick win om snel en betaalbaar het transport op waterstof op de wagen te krijgen. Op dit moment vergen trucks met een brandstofcel op waterstof nog een aanzienlijk hogere investering. Commercieel gezien is dat voor transportbedrijven een obstakel.

In 2022 meer trucks op waterstof

CMB.TECH is blij met de stap van Van Moer Logistics: “We zochten een betrouwbare partner die met ons in zee wil gaan voor een testfase”, aldus Alexander Saverys, CEO CMB.TECH. “Van Moer Logistics deelt met ons de visie om voor nu de transportindustrie te helpen met het verminderen van emissies door financieel haalbare en betrouwbare technologie in te zetten. Het testen van deze eerste CMB.TECH hydrogen truck is een eerste stap voor een snelle opschaling naar waterstof, zodat we in 2022 meer van deze trucks in Europa op de weg krijgen.”

Delhaize bevoorrading

“De dual fuel hydrogen truck zal worden gebruikt voor transport tussen Delhaize’s distributiecenter in Zellik en onze vestigingen in de Antwerpse regio”, zeg Dieter De Waegeneer, Executive Vice President Operations bij Delhaize.

Substantiële vermindering uitstoot

De beoogde 80% lagere CO2-uitstoot gaat volgens de makers samen met een 70% lager uitstoot van stikstofoxide. Technisch zijn de aanpassingen niet al te kostbaar. Volgens CMB.TECH bedraagt de investering in deze truck met gebruikmaking van de bestaande aandrijflijn maar een derde van een volledig emissievrij alternatief.

Van Moer: “Doel is 100% waterstof”

Jo Van Moer, oprichter en CEO Van Moer Logistics: “De dual fuel functionaliteit maakt de truck zo interessant. Het doel is 100% op waterstof rijden, maar in de dagelijkse praktijk zijn er niet voorspelbare factoren zoals files en wachttijd. Dankzij de back-up van diesel hebben we geen zorgen dat de truck stil valt door gebrek aan brandstof. Komen er meer tankstations dan kunnen we nog makkelijker helemaal op waterstof blijven rijden.”

Delen: