Kennisdossier 25 juli 2018

Slim bedacht: beregenen met waterstof

Agrariërs kampen deze zomer van 2018 met een flinke kostenpost voor het beregenen van hun droge percelen. Het kan anders, met waterstof. In Dalfsen is het idee uitgewerkt en al bekroond met een innovatieprijs.

Agrarische percelen beregenen via een waterstofpomp. Je moet er maar op komen. Het Dalfser bedrijf Schellekens Consultancy deed dat, schreef een plan en won daarmee een bedrag van 10.000 euro plus nog eens 25.000 euro voor professionele begeleiding. Stichting Pioneering, het platform in Oost Nederland voor koplopers in de bouw en infrastructuur, heeft de prijs uitgereikt.

Elektrische waterpomp en brandstofcel vervangt tractor

Rob Schellekens van H2 b.v.: ‘De Gemeente Dalfsen is een gemeente met veel landbouw. Voor het beregenen van gewassen en akkers wordt nu veelal een tractor gebruikt als stationaire aandrijving voor een waterpomp die water uit een sloot of vaart haalt. De tractor kan vervangen worden door een elektrische waterpomp, gevoed door een brandstofcel. De waterstof wordt op het eigen erf opgewekt uit groene stroom, zoals zonnepanelen of een windmolen. Deze energie wordt direct naar een kleine elektrolyse-unit geleid die de waterstof produceert.’

‘Waterstof bij uitstek geschikt als lokale energiebron’

Thijs Mosterman van de gemeente Dalfsen: “Waterstof is bij uitstek geschikt als energiebron voor lokale inzet. Je kunt het op je eigen dak produceren en onder je eigen dak inzetten. Toch wordt waterstof nog nauwelijks ingezet en is daarmee weinig zichtbaar. We gaan ondernemers bij elkaar brengen om te inventariseren waar kansen en mogelijkheden liggen. Bij de ondernemers ligt de kracht en energie, wij als gemeente zullen faciliteren en meehelpen. Daarom gaan we direct aan de slag en op kleine schaal meteen uitproberen’

SmartEAST Nederland

Schellekens en Mosterman zijn gemotiveerd en ambitieus om de gemeente Dalfsen kennis te laten maken met de veelzijdigheid van waterstof. Ze hebben grootse plannen en willen graag met inwoners en ondernemers in gesprek om het netwerk voor waterstofgebruik te vergroten. Hiermee kan gemeente Dalfsen op de kaart worden gezet als koploper op het gebied van duurzame energie toepassingen in de gebouwde omgeving. Hiermee draagt deze ontwikkeling bij aan SmartEAST Nederland!

Delen: