Mobiliteit 06 februari 2017

Shell-pomphouder start met waterstof

Met zijn Shell-vestiging in Den Haag start Jan-Paul Kerkhof binnenkort met de verkoop van waterstof. Het is daarmee het eerste reguliere tankstation waar behalve fossiele brandstoffen ook waterstof verkrijgbaar is.

De Shell-vestiging van Kerkhof staat aan de Binckhorstlaan in Den Haag. Kerkhof werkt in dit project samen met netbeheerder Stedin. “Klanten die duurzaam willen rijden wil ik een alternatief bieden voor accu-elektrisch. En ik voorkom dat andere Haagse stations mij voor zijn.” Door als eerste deze brandstof aan te bieden verwacht Kerkhof een voorsprong te hebben als de waterstofauto in grotere aantallen wordt verkocht. Een voorsprong waarmee hij direct voldoende klanten trekt en de hoge investeringskosten er eerder uithaalt.

Dat waterstof een mooie toekomst tegemoet gaat, daar twijfel ik niet aan

In het derde kwartaal van 2017 moet de waterstoftankinstallatie operationeel zijn. Kerkhof heeft alle vertrouwen dat op termijn een goede afzetmarkt voor de energiedrager ontstaat. “Wanneer waterstof doorbreekt, weet ik niet precies. Ik heb geen glazen bol. Maar dat het een mooie toekomst tegemoet gaat, daar twijfel ik niet aan.”

Tank vol in drie minuten

Volgens hem stuit de opmars van accu-elektrische auto’s op te beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet. En wie onderweg de accu wil bijvullen, komt in de file voor de laadpaal. Waar hij lang moet wachten omdat opladen flink wat tijd vergt, zelfs met een snellader. “Waterstof heeft deze nadelen niet. Een gemiddelde tankbeurt duurt ongeveer drie minuten, terwijl de actieradius te vergelijken is met die van een benzine- of dieselauto.” Bovendien loop je volgens Kerkhof niet tegen netproblematiek aan.

Delen: