Shell bouwt megafabriek voor waterstof

Met een jaarproductie van 1.300 ton ‘groene’ waterstof per jaar is het straks de grootste waterstoffabriek van Europa. Die verrijst bij de Rheinland-raffinaderij van Shell. In 2020 moet hij klaar zijn.
Shell spreekt zelfs van een Europese primeur. Bij de Duitse raffinaderij aan de Rijn ten zuiden van Keulen is de bouw gestart van de grootste elektrolysefabriek ter wereld. De installatie gaat met groene stroom waterstof maken voor eigen gebruik en mogelijk ook voor klanten buiten de raffinaderij.
Olieraffinage vereist veel waterstof
Olieraffinaderijen verbruiken grote hoeveelheden waterstof en die wordt gehaald uit aardgas, zo meldt Shell. Daarbij komt veel CO2 vrij. ‘Waterstof maken uit water met behulp van groene stroom heeft dan ook de toekomst. Er zijn nu kleine, zogenoemde electrolyzers op de markt, die volgens dit principe zo’n honderd ton waterstof per jaar produceren. Grootschalige toepassing in de industrie vraagt echter om elektrolyzers die honderd tot duizend keer zoveel waterstof kunnen produceren tegen een vier keer zo lage prijs per kilogram”, aldus Shell.

Waterstoffabriek start in 2020 met proefdraaien
In de loop van 2020 start het proefdraaien met de productie van waterstof uit water, met behulp van elektriciteit. De Refhyne, zoals de nieuwe fabriek heet, gaat circa 1.300 ton waterstof per jaar produceren voor de Rheinland raffinaderij. Volgens Shell is het nog een druppel op de gloeiende plaat. Momenteel verbruikt deze grootste raffinaderij van Duitsland zo’n 180.000 ton waterstof per jaar om producten mee te ontzwavelen en om uit een vat ruwe olie meer lichte producten te winnen zoals lpg, benzine en diesel.
Waterstofauto’s
Het gaat om een test van een Europees consortium van Shell, ITM Power, de Noorse onderzoeksorganisatie Sintef, het Britse softwarebedrijf Thinkstep en het Britse adviesbureau Element Energy. Als de test succesvol verloopt, dan bestaat de mogelijkheid dat we deze technologie op grotere schaal toepassen in de raffinaderij en ook op andere locaties. We kunnen dan ook waterstof leveren aan klanten buiten de raffinaderij”, zei Thomas Zengerly, directeur van de Rheinland raffinaderij, vorig jaar bij het begin van het project. Hij doelde hiermee ook op de productie van waterstof voor waterstofauto’s, waarvoor Shell in Duitsland een netwerk van tankstations aan het opbouwen is.

Shell doet ook onderzoek naar de mogelijkheden om groene waterstof te produceren in Nederland. Ook Tata Steel, Engie en Nouryon (voorheen de chemietak van AkzoNobel) studeren op de mogelijkheden om electrolyzers in te zetten vanaf 2022 of 2024 en wel van honderd megawatt per stuk.