Mobiliteit 09 mei 2017

Fans voor schone straatveger, zelfs in Vaticaanstad

De eerste schone straatveger op waterstof ter wereld gaat aan de slag in de stad Groningen. Hij is schoon en stil en dat trekt de aandacht van andere steden. Zelfs Vaticaanstad heeft interesse volgens de bouwers, de Holthausen Groep in Hoogezand.

“Van broem naar zoem” staat op de voorruit van de schone straatveger. Tot voor kort zorgde een dieselmotor voor de aandrijving. Nu heeft hij een brandstofcel die waterstof omzet in stroom voor de elektromotor. Hij is geluidsarm en uit de uitlaat komt slechts waterdamp. Volgens het bedrijf Holthausen is het de eerste straatveegmachine die draait op waterstof.

3D-puzzel

Uiterlijk is het een veegwagen als geen andere. Dus met een paar roterende borstels aan de voorzijde en achter de cabine een container waarin het straatvuil belandt. Onderhuids is niets bij het oude gebleven, zo laat Carl Holthausen op RTV-Noord weten. Vanwege de beperkte ruimte was het ‘een soort 3D-puzzel om alles kwijt te raken. We zijn de hele wereld over geweest om geschikte onderdelen te vinden: Japan, China, Duitsland, Zwitserland, noem maar op. Maar uiteindelijk is het gelukt.’

Fluisterstil

De straatveger produceert aanzienlijk minder geluid. Hij zit nu op 60 decibel en met nog een aantal aanpassingen verwacht Holthausen uit te komen op 40 decibel. Dat staat gelijk aan zacht gefluister in een schoollokaal of fluitende vogels in het bos.

Vaticaanstad geïnteresseerd

Inmiddels hebben Rotterdam, Amsterdam en Alkmaar belangstelling getoond. Ook Vaticaanstad heeft informatie gevraagd. ‘Dat is een stiltegebied’, zegt Holthausen. ‘Nu wordt er geborsteld en geveegd op elektriciteit, maar die wagens zijn na 4,5 uur leeg. Die van ons werkt anderhalve dag op één volle tank.’

De Holthausen Groep heeft veel ervaring met waterstof. Handel en transport van waterstofgas vormt een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Het bedrijf investeert ook zo’n 5 miljoen euro in de bouw van een waterstofvulstation in Groningen.

Bekijk hier de uitzending van RTV-Noord.

Delen: