Internationale ontwikkelingen 13 oktober 2022

Scheepsladingen groene waterstof uit Zweden in 2026

Northen Green Crane is in de markt om Nederland en Duitsland van flinke hoeveelheden groene waterstof te voorzien en vrij snel: 8.000 ton al in 2026.

De beoogde groene waterstof komt uit Zweden, dat volgens de partners achter het Northen Green Crane project, waaronder Koninklijke Vopak, een groot potentieel heeft voor de productie van hernieuwbare energie. Je moet dan denken aan wind- en waterkracht als bron van energie om via elektrolyse waterstof te maken.

Transport in vloeibare vorm

Inmiddels ligt er een aanvraag bij de Europese Commissie voor een IPCEI-status voor dit project en dat opent de poort voor subsidiëring. De aanvoer van de waterstof uit Zweden zal zijn met LOHC-technologie. Dat staat voor Liquid Organic Hydrogen Carrier, kortom transport van waterstof in vloeibare vorm.

12 ton waterstof per dag

8.000 ton in 2026 moet mogelijk zijn volgens Green Crane en dat komt neer op zo’n 40 scheepsladingen. De helft gaat naar de Rotterdamse haven en eveneens een helft naar Lingen aan de Eems in Duitsland. Na omzetting van de vloeibare waterstof in gasvorm volgt distributie via de bestaande infrastructuur naar industriële afnemers. Het gaat om 12 ton per dag.

Delen: