Duurzaamheid 10 juni 2020

Samenwerking Rolls-Royce en Daimler voor generatoren op waterstof

Rolls-Royce en Daimler Truck AG hebben een intentieovereenkomst ondertekent voor de ontwikkeling van emissievrije noodstroomvoorzieningen op waterstof.

Datacentra

In eerste instantie gaan Rolls-Royce en Daimler samenwerken voor de ontwikkeling van brandstofcelgeneratoren voor belangrijke voorzieningen, zoals datacentra. Het belang van deze knooppunten van wereldwijde informatie- en communicatienetwerken is in deze uitdagende tijden extra duidelijk geworden. Bij calamiteiten maken datacentra echter nog vaak gebruik van sterk vervuilende noodstroomaggregaten op diesel.

Martin Daum, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler Truck AG: “We zijn verheugd dat Rolls-Royce, net als wij, overtuigd is van de toekomst van de brandstofcel in de stationaire sector en deze langdurige samenwerking met ons wil aangaan. Dit is enerzijds een stimulans om een sector-overschrijdende waterstofinfrastructuur te ontwikkelen en anderzijds om de sociale acceptatie en het vertrouwen in de brandstofcel verder te vergroten.”

Tegen het einde van 2020 zal een complete samenwerkingsovereenkomst worden voorbereid en ondertekend.

Vrachtwagens

In april tekenden Daimler Truck AG ook al een overeenkomst met Volvo Group om een nieuwe joint venture op te richten voor de grootschalige ontwikkeling, productie en commercialisering van brandstofcelsystemen voor zware bedrijfsvoertuigen.

Naar verwachting nemen Daimler Truck AG en Volvo Group in de tweede helft van het decennium de eerste zware bedrijfswagens met brandstofceltechniek in productie.

“Voor Daimler Truck AG spelen brandstofcelsystemen een cruciale rol bij het realiseren van CO2-neutraal transport, complementair aan batterij-elektrische aandrijving”, aldus Martin Daum. 

Delen: