Mobiliteit 15 maart 2020

’s Werelds eerste dubbeldekker op waterstof voor Aberdeen

Je ontkomt er niet aan als je naar het Verenigd Koninkrijk gaat: de iconische rode dubbeldekker bussen. In het Schotse Aberdeen worden komende zomer ‘s werelds eerste exemplaren op waterstof in gebruik genomen.

Vijftien waterstofbussen rijden vanaf de zomer van 2020 op de populairste routes in en rondom Aberdeen. Voor die tijd worden de bussen nog uitvoerig getest.

Het project is een samenwerking tussen de Schotse overheid, het gemeentebestuur van Aberdeen en het Europese FCH-JU Jive2 project. Samen financieren ze de aanschaf van de bussen die 500.000 pond per stuk kosten.

“We zijn trots om de eerste stad ter wereld te zijn met waterstof-dubbeldekkers en kijken ernaar uit om ze op onze wegen te zien rijden. Aberdeen loopt voorop bij de ontwikkeling van groene technologie en onze inzet op waterstof zet ons op de wereldkaart”, aldus gemeenteraadslid in Aberdeen, Jenny Laing.

Wrightbus

Het duurt slechts tien minuten om de waterstofbussen vol te tanken. Bovendien komen ze een stuk verder dan batterij-elektrische bussen.

Het Noord-Ierse Wrightbus neemt de productie voor zijn rekening. John McLeister, salesdirector bij Wrightbus: “Dit is het begin van een bijzonder hoofdstuk voor Wrightbus in Aberdeen, de eerste stad die op deze schaal waterstofvoertuigen introduceert.”

Energietransitie

Schotland heeft een van de meest ambitieuze klimaatdoelstellingen ter wereld. Volgens de Schotse minister van Energie, Paul Wheelhouse, zal waterstof een belangrijke rol kunnen spelen in de energietransitie die nodig is om de Schotse klimaatdoelstelling voor 2045 te halen.

“Ik ben verheugd dat deze wereldprimeur mede mogelijk gemaakt is dankzij de financiering van de Schotse regering. We zijn momenteel bezig met een breed project om het potentieel voor waterstof en brandstofcellen voor gebruik in transport en verwarming in Schotland te beoordelen.”

Lees ook: Rotax komt met sneeuwscooter op waterstof

Tags:  

Delen: