Industrie 20 juni 2019

RWE en Innogy overwegen grote waterstoffabriek in Eemshaven

Energiebedrijven RWE en Innogy denken na over het bouwen van een grote waterstoffabriek in Eemshaven. De fabriek met een capaciteit van 100 Megawatt zou op het terrein van de RWE-Eemshavencentrale komen en worden voorzien van de stroom van het naastgelegen Innogy-windpark Westereems.

RWE en Innogy laten in een verklaring weten dat ze een essentiële rol voor groene waterstof zien in het terugdringen van de CO2-uitstoot. “Voor energie-intensieve industrieën zoals de staal-, chemische of cementindustrie zal groene waterstof een belangrijke stap zijn om te verduurzamen. Naast de vermindering van de CO2-uitstoot in industriële processen kan waterstof een duurzame brandstof worden voor de transportsector of voor de verwarming van huizen.”

Overstappen op groene waterstof

De Gasunie en Engie gaven al eerder aan een waterstoffabriek in het noorden van Nederland te overwegen. RWE-woordvoerder Rob Hageman tegen RTV Noord: “De chemische industrie gebruikt op dit moment heel veel waterstof van een vieze bron: aardgas. Door over te stappen op groene waterstof kunnen bedrijven hun CO2-uitstoot verder terugdringen. De vraag naar dit soort waterstof is groot, dus daar kun je niet genoeg fabrieken voor hebben. Naast het windpark en de kolencentrale staat een fabriek voor super zuiver water. De stoomketels van onze kolencentrale moeten namelijk blijven doordraaien zonder dat er kalksteen ontstaat.” Als er geen wind is, moet het verbranden van biomassa in de Eemshavencentrale de energie opleveren waarmee de waterstof gemaakt wordt.

Eemshaven mooie plek

Hageman zegt dat er momenteel vooral wordt gekeken naar de haalbaarheid van de waterstoffabriek. “Daarbij bekijken we of het ons lukt om groene waterstof te produceren tegen een concurrerende prijs en wat we eraan kunnen verdienen. Vervolgens maken we de afweging of we het doen of niet. De Eemshaven is in elk geval een mooie plek in Groningen waar dat zou kunnen.” De eerste resultaten van het haalbaarheidsonderzoek worden in het najaar verwacht.

Delen: