Gebouwde omgeving 11 juli 2019

Woning verwarmen op waterstof

Het Rotterdamse Rozenburg heeft een wereldprimeur: woningen met verwarming op waterstof. In een bestaand appartementencomplex zijn de aardgasleidingen aangepast en waterstofketels geïnstalleerd.

Power2Gas

Het gaat om een proef, een vervolg op het zogenoemde Power2Gas project. Het appartementencomplex werd tot nu toe verwarmd door synthetisch aardgas, dat in een nabijgelegen compacte installatie werd gemaakt. Nu produceert deze installatie waterstof.

Waterstofleidingen

De leidingen tussen de waterstofinstallatie en de appartementen kunnen zowel aardgas als waterstof transporteren. Voor de omschakeling zijn de leidingen ‘schoongemaakt’ met stikstof, en daarna op druk gezet. Vervolgens zijn de leidingen gevuld met 100 procent waterstof en gecontroleerd op drukverlies.

Waterstofketel

Na de aanpassing van de leidingen is het ketelhuis onder het appartementencomplex aangepakt voor de overstap naar waterstof. De drie waterstofketels zijn een ontwikkeling van Bekaert Heating, Gasterra/DNVGL en Remeha. De ketels verwarmen zo’n veertig appartementen in het complex.

“De eerste veldtestresultaten van de waterstofbrander zien er veelbelovend uit”, aldus Dirk ten Hoeve, Global R&D-manager Combustion Technology bij Bekaert. “Onze pre-mix waterstofbrander functioneert ook onder praktijkomstandigheden uitstekend en presteert qua comfort en veiligheid vergelijkbaar met die van een conventionele aardgasbrander in een cv-ketel. En belangrijker nog: deze brander stoot helemaal geen CO2 uit.”

500 waterstofketels

De komende maanden worden de waterstofketels verder getest in Rozenburg. Binnen twee jaar verwacht Remeha een grootschalige proef te starten in het Engelse Leeds. Het moederbedrijf BDR-groep werkt aan een proef om 500 huishoudens te verwarmen met waterstofketels.

Delen: