Mobiliteit 03 september 2022

Rotterdam krijgt watertaxi op waterstof

De eerste proefvaarten met de watertaxi op waterstof zijn nog voor dit jaar (2022) gepland. Begin 2023 laveert het vaartuig de vloot van Watertaxi Rotterdam binnen.

Chantal Zeegers, wethouder klimaat, bouwen en wonen van Rotterdam, heeft de varende taxi op waterstof, de MSTX 22, onlangs ten doop gehouden aan de Wilhelminakade. Het gaat om een reguliere watertaxi maar dan met elektrische aandrijving die de stroom krijgt van een brandstofcel op waterstof met een vermogen van 45 kW. De tanks met 14 kg waterstof liggen in de boeg. Er is plek voor 12 inzittenden in de taxiboot en de topsnelheid is 25 km/uur. Met volle tanks kan de boot 9 uur varen.

Rotterdam 30 augustus 2022 Doop Waterstof-watertaxi MSTX 22 door wethouder Chantal Zeegers Foto Ries van Wendel de Joode/Watertaxi Rotterdam

Shell sponsor watertaxi op waterstof

Shell is sponsor van dit project. Het initiatief hiervoor komt van een consortium genaamd SWIM, bestaande uit de partners Enviu, Zepp.solutions, Flying Fish en Watertaxi Rotterdam. Het vaartuig zal gebruikmaken van groene waterstof van een proefinstallatie in Amsterdam.

Waterstofeconomie ontwikkelen

Yuri Sebregts, Chief Technology Officer bij Shell: “Shell gelooft dat waterstof een grote rol speelt in de verduurzaming van sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn, zoals de binnenvaart. Samenwerking tussen verschillende partijen is nodig om de ontwikkeling van de waterstofeconomie te versnellen. Daarom ondersteunt Shell initiatieven voor het gebruik van waterstof als transportbrandstof, zoals de ondernemers en experts van het SWIM-consortium.”

Delen: