Duurzaamheid 11 februari 2020

Rotterdam krijgt in 2021 waterstof-watertaxi

In 2021 is het mogelijk om in Rotterdam in een waterstof-watertaxi te stappen. De waterstofboot wordt ontwikkeld door het SWIM-consortium, met financiële steun van Gemeente Rotterdam, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Gieskes Strijbis Fonds.

Watertaxi Rotterdam

De partijen in het SWIM-consortium gaan de boot inclusief het geheel nieuwe aandrijfsysteem ontwikkelen en testen. De waterstof-taxi zal in de exploitatie van Watertaxi Rotterdam volledig met de rest van de vloot meedraaien.

SWIM-consortium

Het consortium bestaat uit Watertaxi Rotterdam, de (maritieme) innovatie-bureaus Flying Fish, ZEPP.solutions uit Delft en ‘social venture building studio’ Enviu.

Enviu ontwikkelt en implementeert transitieprogramma’s in verschillende landen door middel van sociaal ondernemerschap op het gebied van onder meer energie, zero-waste en textiel.

“We willen hiermee aantonen dat groene waterstof in de maritieme sector nu al operationeel kan worden toegepast”, aldus Tim van Vrijaldenhoven die het SWIM-project coördineert vanuit Enviu’s scheepvaartprogramma THRUST.

Tanken

Enviu ontwikkelt ook de benodigde infrastructuur voor het varen op waterstof. “Er zal natuurlijk ook een bunkerstation in de Rotterdamse haven moeten worden aangelegd waar waterstof kan worden getankt die duurzaam is opgewekt”, aldus Van Vrijaldenhoven. “Daarvoor zoeken we onder meer met Havenbedrijf Rotterdam naar een passende locatie. Het doel is om meerdere partijen hiervan gebruik te laten maken, zowel vanaf het water als op land.”

Emissievrije scheepsvaartindustrie

Het uiteindelijke doel van scheepvaartprogramma THRUST is om een scheepvaartindustrie zonder schadelijke uitstoot mogelijk te maken. Met de Rotterdamse watertaxi wil het consortium een commerciële, emissievrije oplossing voor de binnenvaart lanceren die kan worden opgeschaald voor grotere schepen.

Delen: